Centenárium

2022.01.20. 13:56

Új jelképeket kap Salgótarján a várossá nyilvánításának századik évfordulójára

Rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt Fekete Zsolt, a megyeszékhely polgármestere. A 16 napirendi pontot tárgyaló közgyűlésen többek között arról is döntöttek, hogy az önkormányzati jelképek körét polgármesteri lánccal és városkulccsal bővítik a centenárium alkalmából.

Gerhát Karina

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

A képviselők többek között egyhangúlag elfogadták a város címerének, zászlajának alapításáról és használatának rendjéből, illetve Salgótarján nevének használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását is.

– Közgyűlésünk az idei esztendőt Salgótarján 100 éve város elnevezéssel emlékévvé nyilvánította – kezdte Fekete Zsolt.

Hozzátette: a centenárium időszerű és megfelelő alkalmat szolgál arra, hogy bővítsék az önkormányzat jelképeit. A közgyűlés Salgótarján Megyei Jogú Város címerének, zászlajának alapításról és használatának rendjéről, illetve Salgótarján nevének használatáról szóló önkormányzati rendelete 2017. decemberében lépett hatályba. 

 A centenárium alkalmából arra teszek javaslatot, hogy az önkormányzati jelképek körét, az eddig is használt zászló és címer mellett, polgármesteri lánccal és városkulccsal bővítsük – mondta Fekete Zsolt.

Az előterjesztésből kiderült továbbá, hogy Európa legtöbb városában és számos magyarországi településen is több százéves hagyomány, hogy a mindenkori városbíró vagy polgármester a fontosabb események idején városvezetői szimbólumot visel a nyakában. A polgármesteri lánc nem egyszerű dísz, hanem jelképe Salgótarján közösségének, annak átadása egyben a mindenkori beiktatások része és a folytatólagosság jelképe. A rendelet értelmében a díszdobozban tárolt láncot kizárólag a polgármester viselheti a nemzeti ünnepeken, a képviselő-testület ülésein, kitüntetések átadásán, külföldi delegációk ünnepélyes fogadásán, továbbá azokon a kiemelkedő jelentőségű vagy ünnepi rendezvényeken, amelyeken a város képviseletében vesz részt. A lánc egyik medálján Magyarország, a másikon Salgótarján címere látható, körben a „Salgótarján alapítva 1922” felirattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában