Fejlesztés

2022.01.07. 12:09

Több mint 60 millió forintból újult meg az iskola Nézsán

A Miniszterelnökség 2021 februárjában 60 millió forint támogatást ítélt meg a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola fejlesztésére.

L. J.

Rengeteg problémát okozott az épület folyamatos vizesedése

Forrás: Beküldött

A beruházás munkálatai a napokban elkészültek, és a tanulók már birtokba is vehették az új helyiségeket. 

– A támogatásból megtörtént az épület injektálása, ami azért is nagyon fontos, mert a folyamatos vizesedés rengeteg problémát okozott számunkra – mondta el portálunknak Kucsera Andrásné. A Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette: – Ezenkívül teljeskörűen felújítottuk a pincét, amelynek köszönhetően többek között szellőztetőrendszerrel és padlófűtéssel ellátott termeket alakítottunk ki. A két új helyiség különböző foglalkozásoknak és kiállításoknak is otthont adhat majd. 

A nemzetiségi önkormányzat vezetője kifejtette, hogy az építőanyag-válság miatt hétmillió forinttal többe került a beruházás, mint azt eredetileg tervezték. Ráadásul az iskolának a Reviczky-kastély épülete ad otthont, amely műemlékvédelem alatt áll. Mindezek pedig jelentősen megnehezítették a projekt megvalósítását. 

– Az intézmény nemrégiben újabb támogatást kapott a Miniszterelnökségtől. A 80 millió forintból az épület egész homlokzata megújulhat, valamint az esővízcsatornáinak a javítása is megtörténhet. Azonban nincs kizárva, hogy ezen fejlesztés költségei is magasabbak lesznek a tervezettnél – mondta Kucsera Andrásné, aki reméli, hogy jövő év augusztusára elkészülhet az újabb projekt, amelyet a tanév kezdetekor két jeles alkalommal egybekötve szeretnének átadni. Az iskola ugyanis 2022 szeptemberében lesz hatvanéves, emellett valószínűsíthető, hogy az országos szlovák nemzetiségi tanévnyitót is a nézsai intézményben fogják megtartani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában