Fogás

2022.01.15. 06:47

Ritkán fogyasztanak vadból készült ételt a nógrádiak, pedig hasznos lenne

Nem jellemző a vadállatokból készült ételek rendszeres fogyasztása Nógrád megyében. A szakemberek szerint fontos lenne ezen változtatni, hiszen a vadhúsnak számos pozitív hatása van a szervezetre.

Nagy Orsolya

Ternyák Sándor, a Bárna Vad Kft. séfje készít vadhúsból készült ételeket

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Bár igen egészséges a vadhús, mégsem esznek belőle olyan gyakran szűkebb hazánk lakosai. 
Csörgőné Halasi Erzsébet, a bárnai panzió és étterem tulajdonosa elmondta: a különféle vadból készült ételek közkedveltek lennének, ugyanakkor az emberek tanácstalanok az elkészítését illetően. Nem olyan könnyű a vadhússal dolgozni, mint a mindennapok során fogyasztott csirkével, sertéssel vagy marhával. 
– Ezeknek a húsoknak teljesen más az összetétele. Az állatok másként is táplálkoznak, hiszen a szabadban élnek, nyugodt körülmények között, nagyobb a mozgásterük, így kevésbé zsíros a húsuk is. Érdemes lenne vadat rendszeresen fogyasztani, hiszen nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz, így például gazdag ómega-6-ban és ómega-3-ban, de van benne bőven B6- és B12-vitamin, valamint vas is. Emellett csökkenti a koleszterinszintet és egyéb krónikus betegségeket is, továbbá hormon- és antibiotikummentes is – közölte Halasi Erzsébet. 
Hozzátette: a vadhúsoknál fontos a frissesség és az állat kora is, hiszen az szabja meg, milyen ételt lehet belőle készíteni. 
– Manapság sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy a vákuumcsomagolásban előkészített húst vásárolják meg, így otthon egyszerűen felhasználható és még fűszerezni sem kell. Ez pedig nagyban megkönnyíti a háziasszonyok dolgát is, ha esetleg nincs idejük előkészülni. Egyébként nem kell sokféle fűszer ezekre a húsokra, sőt édes vagy sós köretek is tökéletesen illenek hozzájuk – árulta el a tulajdonos. A szarvascomb tócsnival és grillezett körtével is jól harmonizál, de akár vargányával vagy áfonyamártással is ínycsiklandó lehet. A legnépszerűbbek a szarvasból készült ételek, de közkedvelt a nyúl és a muflon húsa is. 

A vadállatok a szabadban élnek és nagy mozgástérrel rendelkeznek, ezért húsuk kevésbé zsíros 
Forrás: Hüvösi Csaba / NMH

Hajas Péter, az egyik kozárdi étterem tulajdonosa a témával kapcsolatban kifejtette, hogy szezonálisan náluk is vannak vadas finomságok, de nem kiugróan népszerűek. A vendéglátóhelyen az odaérkezők asztalára kerülhet szarvas, nyúl, őz, de akár fácán is. Vaddisznóból készült ételek azonban az elmúlt időszakban aligha kaphatók az afrikai sertéspestis miatt. Ez országos probléma is. 
– Fontos lenne népszerűsíteni a vadállatokból készült ételeket, hiszen azok igen egészségesek. A legjobb az lenne, ha itt helyben fogyasztanák és nem kellene az ország másik felébe elküldeni feldolgozásra. Emellett fel lehetne használni megyénkben akár a közétkeztetésben is, az iskolai konyhákban, vagy az idősotthonokban is – emelte ki Hajas Péter. 
Elárulta, hogy egész Magyarországon alacsony a vadhúsfogyasztás, mert sokan nem tudják, hogyan kell elkészíteni, így tartanak tőle, hogy belevágjanak a főzésébe. Az emberek hagyományos hétköznapi fogásai között nem igazán kapott helyet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában