Ítéletidő

2022.01.12. 17:20

Nógrád megyét is megbénította 35 évvel ezelőtt a félméteres hó (fotók, videó)

1987. január 12-én méteres hótorlaszok, szél és -24 fokos hideg bénította meg az országot. A napokig tartó havazás miatt Nógrád megyében is tanítási szünetet rendeltek el, és gondok voltak a közlekedéssel és az élelmiszerellátással is.

Nool

Személyautók a hó fogságában 1987. január 12-én.

Forrás: MTI Fotó: Kiss G. Péter

Fotó: Kiss G. Péter

Embert és technikát egyaránt próbára tett a 35 évvel ezelőtti hétfői nap rendkívüli időjárása: a többnyire folyamatos országos havazás, valamint a viharossá fokozódó szél hótorlaszokat épített az utakon. Az Országos Meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán osztotta meg, hogy pontosan mekkora hómennyiséggel kellett szembenézniük azokban a napokban. Az adatok szerint, Salgótarjánban 25 centiméteres hóréteg fedte a földet és -19 fokig csökkent a hőmérséklet. A balassagyarmati mérőállomáson 37 centiméter vastagságú volt a hótakaró és -17 fok volt a minimum. A Mátrára közel 60 centis hó hullott és -24 fokig csökkent a hőmérő higanyszála.

Az ítéletidő megyei eseményeinek felelevenítéséhez a korabeli Nógrádot lapoztuk fel. 

 

Késtek a buszok, járhatatlanná váltak az utak

Járhatatlanná vált a Csécse−Pásztó, Ecseg −Pásztó út, a Csécse−Ecseg −Kozárd útvonalon a kozárdi part, a Kisbágyon és Palatáshalom közötti út, az Érsekvadkert és Patak, valamint a Borsosberény és Horpács közötti útszakasz. Az alsóbbrendű utak a 20−30 centiméteres letaposott hóréteg miatt, nagyon nehezen voltak járhatók. A Volán járatai késéssel közlekedtek, de Miskolcra sem indítottak járatot, Budapestről sem érkezett autóbusz Salgótarjánba.

Gond volt az élelmiszerellátással is

A Nógrád megyei üzemek a létszámgondok ellenére az igényeknek megfelelően sütöttek kenyeret. A kiszállítás is a túraterv szerint indult, de egyes térségekbe −, például Diósjenő, Nógrád, Alsópetény, Nőtincs, Szendehely −, csak honvédségi segítséggel és a szokásosnál később jutott el a kenyér. 

Ennél is nagyobb volt a gond a Cserhát vidékén, valamint Palotáshalom, Kálló és Szirák térségében. Kedden már a megyén kívüli honvédségi alakulatok segítették Pásztó környékére a kenyér kiszállítását. 

Tejet csak késve tudtak indítani több településre, s a rossz útviszonyok miatt akadt olyan is, ahova egyáltalán nem jutott el. 

Forrás: Nógrád, 1987. január 13.

Tanítási szünetet rendeltek el

A salgótarjáni közgazdasági szakközépiskolában hiányzott a bejárók 30 százaléka, a pásztói gimnáziumban és szakközépiskolában −, mint több más helyen is − a lehetőséggel élve és a körülményeket mérlegelve, tanítási szünetet rendeltek el január 12-én.

Balassagyarmaton a szakmunkásképző intézetből 180, a Balassi Bálint Gimnáziumból  160 tanuló hiányzott, több helyen rövidített órákat tartottak, ezzel is megkönnyítve a bejáró tanulók hazautazását. 

Valamennyi kollégiumban felkészültek arra, hogy szállást és ellátást biztosítanak azoknak a diákoknak, akik nem tudtak hazajutni.

Áramkimaradás is volt

Pásztó egyes területein egyórás áramkimaradás volt, Csécsén, Ecsegen és Kozárdon is áram nélkül maradt sok háztartás. Kisebb hibaelhárításra 32 esetben vonultak ki a megyében az áramszolgáltató szakemberei. 

 

Elakadt autók akadályozták a forgalmat

Az autóbusz-útvonalakon gazdátlanul elhagyott járműveket a rendőrség a salgótarjáni városgazdálkodási üzem telephelyére szállította be, a tulajdonosok költségére. Gépkocsik vesztegeltek Salgótarjánban és környékén, akadályozva a járműforgalmat, a közutakat tisztító hóekéket és hómarókat. 

Forrás: Nógrád, 1987. január

31 erőgép dolgozott az utakon

Január 13-án, kedden már viszonylag kedvezőbb volt helyzet Nógrádban. A közutak, ha nehezen is, de járhatók voltak. Harmincegy termelőszövetkezeti erőgép bevonásával dolgoztak azon, hogy a két nyomvonalon való közlekedés feltételeit is megteremtsék. A jobb körülmények között az alapellátást mindenütt biztosítani tudták. A megszokottnál később ugyan, de eljutott az üzletekbe a tej és a kenyér. A következő napokban is havazást jósoltak a meteorológusok, emiatt rendőrségi autók hangszóróin figyelmeztették a lakosságot, a hó eltakarításának fontosságára. Kedden hajnalban az erős lehűlés okozott gondot, mértek mínusz 22−28, illetve mínusz 32 fokot is. A nagy hideg igencsak próbára tette a járműveket, a közúti igazgatóság éjjel dolgozó 16 gépéből reggelre három „maradt talpon”. 

Szerdán már több helyen is beindult a tanítás, de még mindig voltak olyan települések, ahol a diákok nem tudtak eljutni az iskoláikba.

Forrás: Nógrád, 1987. január

Nógrád megyében összességében enyhültek az időjárás okozta gondok, bár csütörtökre virradóan az újabb havazás és az ónos eső adott feladatokat. Minden út járható volt, bár egy-egy szakaszon időlegesen csak egy nyomsávon közlekedhettek a járművek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában