Hajtás

2022.01.15. 19:33

Megmérgezték a fát, Szügyön feljelentést tettek környezetkárosítás miatt

Pusztulásnak indult egy jókora platánfa Szügy főútján, a vizsgálatok pedig kiderítették, hogy nem véletlenül. A fát megmérgezték, ezért az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. További sorsa attól függ, kihajt-e tavaszra.

Faragó Zoltán

Frenyó Gábor polgármester: a talajmintákban is kimutatható volt a gyomirtó szer

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Sok tényezőtől függ, hogy egy élő fának mi az értéke, létezik erre számítási mód is – mondta el portálunknak Frenyó Gábor polgármester. 
– Kiszáradt egy nagy platán a főút mellett, a nemrég lezárult vizsgálatok pedig kiderítették, hogy glifozát alapú szerrel locsolta ismeretlen tettes. Pénzben nem fejezhető ki, hogy mit ér az oxigén, amit belélegzünk, de egy élő fa értékének kiszámítására is léteznek módszerek – mondta. – Figyelembe kell venni, hogy a lombok a levegőből szenet kötnek meg, felfogják a port, árnyékot adnak, az elpárolgó víz pedig kedvezően alakítja a mikroklímát. Emellett a fákon a gyökerektől a koronacsúcsig élőlényközösségek is megtelepszenek, növelve a biológiai sokféleséget. 
A polgármester hozzátette: az élő fa értékének meghatározására a Magyar Faápolók Egyesülete kidolgozott egy számítást, így az forintosítható is. 
– Németországban a faültetés, a nevelés és az ápolás költségeit veszik alapul, hazánkban viszont a fák jószolgálata képezi az érték kiszámításának alapjait. Ezek a már említett oxigéntermelés, a szén- és a pormegkötés, az árnyékolás, a párologtatás szempontjai mellett figyelembe veszik a fafajt, ezen belül is a kertészeti fajtákat és változatokat is, mert ezek ára jelentősen eltérhet. Fontos a fa korának ismerete, ami persze ritkán tudható pontosan, de az élőhely ismerete és a törzs átmérője elég jó támpontot ad hozzá. A számítás a törvényi kereteknek is megfelel. 
Frenyó Gábor hozzátette: a módszer azt veszi alapul, hogy mennyi pénzt kell elkölteni egy faiskolában ahhoz, hogy az adott méretű fa lombkoronáját pótolni tudják. 
– Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy hány csemetét kell megvásárolni és elültetni ahhoz, hogy ugyanazt a jószolgálati eredményt kapjuk, mint a kiszáradt vagy elpusztított fa esetében. A fa vagyoni értékét alapvetően a kora határozza meg. A szügyi platán törzsátmérője 70 centiméter, ez alapján a kora 64 évesre becsülhető. Azonos fajú csemetékkel való pótlása 4 millió 350 ezer forintba kerülne! Ezen faértékszámítás szerint tettünk feljelentést ismeretlen tettes ellen a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon. 

Tavaszra dől el, hogy mi lesz a platánfa sorsa 
Forrás: F.Z. / NMH


A polgármester kifejtette: a környezetkárosítás a szügyi Mikszáth út 49. előtti közterületen történt. A feljelentésben is szerepel, hogy korábban már érkezett lakossági igény a platán kivágására, ezért megvizsgáltatták a fát. A munkát elvégző cég egészségesnek találta, de később a fa a kiszáradás jeleit mutatta, 2020-ban, majd ’21-ben sem hajtott ki. 
– A lombkoronát visszavágattuk, a törzset is csonkolták, egy négyméteres darab maradt belőle. A csonkon azonban nyár végén friss hajtások jelentek meg, amelyek októberben elszáradtak. Ekkor névtelen lakossági bejelentést is kaptunk a mérgezésről, ezért a Nógrád Megyei Kormányhivatal talajvédelmi osztályának laboratóriumi vizsgálatát kértük. Ez kiderítette, hogy a platánt glifozát alapú növényirtó szerrel locsolták meg, a törzsön látható elváltozások is erre utalnak. A talajmintában is kimutatható volt a gyomirtó szer. A glifozát nem bomlik le azután sem, ha a természetbe kerül... 
Frenyó Gábor a fa további sorsáról kifejtette: az attól is függ, hogy életben marad-e. Tavaszra, ha újra kihajt, akkor továbbra is jóléti szolgálatot tesz a szügyi embereknek. Amennyiben nem éli túl a telet, művészeti célú hasznosításában gondolkodnak, a lehetőségeket is figyelembe véve közterületi alkotást varázsolna belőle egy fafaragó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában