Gyerekesély program

2022.01.24. 06:50

Közösségi tereket működtettek és sok programot is szerveztek Bátonyterenyén

A Gyerekesély program 2016 óta különféle rendezvényekkel, jótékony kezdeményezésekkel, sokszínű lehetőségekkel támogatja a Bátonyterenyén és a környező településeken élő gyermekek és családok mindennapjait. A projekt idén szeptemberben zárul, addig még sok tervük van a program munkatársainak.

Gulyás Edina

Kirándulásokon is részt vettek a gyerekek, de kreatív foglalkozásokra és egyéni tanulássegítésre is volt lehetőség 

Forrás: Beküldött fotó

Ahogyan az elmúlt öt év, úgy a tavalyi is mozgalmasan telt a helyi Gyermekesély program vonatkozásában. 

– Közösségi tereink az év folyamán változó nyitvatartással várták a látogatókat, az éppen hatályos kormányrendeletnek megfelelően. A gyerekeknek a Civilházban és a Gyerekesély irodában is számos programot biztosítottunk: egyebek mellett kipróbálhatták a háromdimenziós nyomtatót, de tematikus kreatív foglalkozásokon is részt vehettek és egyéni tanulássegítésre is volt lehetőség – tájékoztatott Nagy-Czakó Kitti, a program szakmai vezetője. Elindult a Gyere tenyeremre elnevezésű családi klub is, emellett a különböző ünnepekhez kapcsolódóan tartottak játékos tevékenységeket munkatársaink. Az év folyamán a játék mellett alkalom nyílt a gyerekek egyéni fejlesztésére is, amelyet fejlesztő- és gyógypedagógus, valamint pszichológus kollégáink tartottak. Mint mondta, tavasszal és ősszel is elindult a sikeres, több héten át tartó Játszótéri Kavalkád elnevezésű programsorozat, amely során délutánonként a város különböző játszóterein tartottak kreatív, zenés foglalkozásokat.

A szakmai vezető arra is kitért: az óvodások szülei számára a Gyerekesély program szakemberei két információs füzetet is összeállítottak, a Biztos Kezdet szemlélet elterjesztése érdekében. Az Őzike és a Csupafül óvoda udvarán, a projekt jóvoltából, fejlesztő és ügyességi aszfaltrajzokat készítettek. Ezeket nem csak az intézményekbe járó kicsik próbálhatták ki, hiszen a Városháza téren és a Flóra szobor előtti területen is készült hasonló. A járás projektbe bevont településein található óvodák magaságyásokkal gazdagodtak. A szuhai Kikerics, a mátraverebélyi Katica, a mátranováki Fülesmackó és a bátonyterenyei Napsugár és a Csupafül Óvoda gyerekei ezáltal különféle növényekkel és azok gondozásával ismerkedtek meg. Továbbá hallhattak a környezetvédelem fontosságáról is.  Az általános iskolákban szakembereink rendhagyó osztályfőnöki órákat és önismereti kamaszklubokat is tartottak, online és személyes formában egyaránt – tájékoztatott Nagy-Czakó Kitti, hozzátéve: Az év folyamán több képzést és konferenciát is szerveztünk munkatársainknak, a civil szervezetek résztvevőinek, a szociális szakembereknek valamint a kisgyerekes anyukáknak is. A program szakmai vezetője arra is kitért: nyáron két hónapon keresztül, hetente változó tematikával hirdettek tábort. Mindig az adott témához kapcsolódó foglalkozásokkal, kirándulásokkal, előadásokkal fűszerezve a programot. A táborban több mint 200 gyerek vett részt. 

– Az elmúlt évben havonta legalább két alkalommal biztosítottuk az ingyenes jogi tanácsadás lehetőségét a rászorulóknak, valamint ösztöndíjprogramot is hirdettünk. Utóbbinak köszönhetően összesen 60 középiskolás fiatal kapott anyagi támogatást a tanévhez – fogalmazott a szakember. 

A játék mellett alkalom nyílt az egyéni fejlesztésre isForrás: Beküldött fotó

A program zárásáig biztosítják a megszokott szórakozási lehetőségeket

– A pályázati forrásból megvalósuló Gyerekesély program idén szeptember végén zárul. Addig igyekszünk minél több gyerekeknek szóló programot, ezek mellett fórumokat és szakmai összejöveteleket tartani – fogalmazott Nagy-Czakó Kitti, aki arra is kitért: – Idén is meghirdetjük az ingyenes jogi tanácsadást, amit az előző évhez hasonlóan legalább havi két alkalommal szeretnénk biztosítani. Ezt a lehetőséget a programba bevont településeken is megvalósítjuk. 

A tervek szerint február végén pótolják a tavaly év végére tervezett, de a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztott Szermentes Fesztivált. Minden hónapban kétszer szeretnék megtartani a „Gyere tenyeremre” családi klubot, amely alkalmakon, a korábbiakhoz hasonlóan, szakemberek tartanak interaktív előadást a családoknak. Ezt a lehetőséget a programban részt vevő más településeken is biztosítják. 

– Az előttünk álló hónapokban megszervezzük a gyereknapot, napközis táborral is készülünk, közösségi tereink pedig továbbra is várják a látogatókat – hangsúlyozta a szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában