Ifjúsági fórum

2022.01.09. 15:30

Konferencián képviselhette országunkat a nógrádi fiatal

Hajdú Edina tehetséges szuhai fiatal képviselte hazánkat az első UNESCO Globális Geoparkok Ifjúsági Fórumán a közelmúltban. A konferenciának a Koreai Köztársaság, Jeju-szigete adott volna otthont, azonban a járvány miatt online zajlott az esemény.

Gulyás Edina

Hajdú Edina a Globális Geopark Hálózat Ifjúsági Fórumának egyetlen magyar tagja volt

Forrás: Beküldött archív fotó

– A múlt év szeptemberében kezdtem a térképész mesterképzést az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Intézetében. Az Új Nemzeti Kiválóság Programban elnyertem egy pályázatot, ennek segítségével a lehetséges geohelyszínek kutatásával foglalkozom a Magas-Gerecsében – tájékoztatott a szuhai származású Hajdú Edina, hozzátéve: – Így ismerkedtem meg a geoparkok fogalmával, bár a Gerecsében még nincs ilyen, viszont az azok megalakulását megelőző lépések között fontos helyet foglal el a potenciális helyszínek vizsgálata. 

Mint mondta, Magyarországon több geopark is található, ezek közül kettő UNESCO Globális Geoparkként működik: a Bakony–Balaton Geopark és Novohrad–Nógrád Geopark. Az utóbbit Szlovákiával együtt működteti hazánk, hiszen annak területét kettévágja az országhatár. A határokon átívelő kapcsolatok és együttműködések következtében mégis sikeresen működik. 

– Az UNESCO új kezdeményezése alapján a Globális Geoparkot működtető országokból egy-egy 18 és 25 év közötti fiatal vehetett részt a Globális Geopark Hálózat Ifjúsági Fórumán – hangsúlyozta Hajdú Edina – A jelentkezők közül engem ért ez a megtiszteltetés, így én képviselhettem hazánkat és a fenti két geoparkot az eseményen. A delegációt követően mindkét helyszínen tanulmányi látogatást tehettem, ennek során részletesebben megismerhettem a történetüket, működésüket, valamint a terepet is feltérképeztem, hiszen a geohelyszínek adják a geoparkok vázát. 

Mint mondta, a 9. Nemzetközi UNESCO Globális Geopark Konferencia tavaly decemberben volt, ennek keretében tartották meg az első UNESCO Globális Geoparkok Ifjúsági Fórumot. Az esemény a vírushelyzet miatt online zajlott, egyébként a Koreai Köztársaság, Jeju-szigete adott volna otthont a konferenciának. A virtuális térben megtartott rendezvényen megismerkedtek egymással az országok delegáltjai, akik a világ minden tájáról érkeztek, s egy thaiföldi fiatal személyében elnököt is választottak. Előadásokat hallgattak arról, hogy a klímaváltozásban és annak mérséklésében milyen szerepe van az ifjúságnak. Kerekasztal-beszélgetéseken az oktatás, a fenntartható fejlődés és a kutatás témákkal is foglalkoztak. Végül a közösségi média szerepéről is beszélgettek, és olyan közös célokat fogalmaztak meg, amelyekkel a geoparkokat közelebb lehet vinni a nem szakmabeli érdeklődők, főként a fiatalabb generáció számára. 

– Az ifjúsági fórum lényege az volt, hogy az egyes országok fiatal delegáltjai segítsék egymást. Olyan problémák mérséklésére tudjunk megoldással, ötletekkel szolgálni másoknak, amikkel már magunk is találkoztunk, amelyekkel mi is küzdünk. Szintén fontos célja a fenti eseménynek, hogy az egyes országok között cserekapcsolatok épüljenek ki, hiszen amit maga tapasztal meg az ember más környezetben, azt jobban és könnyebben tudja itthon hasznosítani, átadni – fogalmazott Hajdú Edina: – Az ifjúság bevonásával fiatalodhat ez a szakmai ágazat. Új nézőpontokkal és gondolkodásmóddal felkelthető és megtartható a fiatalok érdeklődése a téma iránt. 

Az ipolytarnóci létesítmény szintén a geoparkhoz tartozik 
Forrás: Ladoczki Balázs / NMH

Összekovácsolja az egykor szétszakadt tájat és a közösségeket is

A Novohrad–Nógrád Geopark a világ első határon átnyúló geoparkja. Az 1619 négyzetkilométeres területen 64 magyar és 28 szlovák település földtani, természeti, történeti és kulturális örökségét, palóc hagyományait ápolja és azokat bemutatva őrzi. A világ első, nemzeti határokon átnyúló geoparkjának küldetése, hogy az egykor szétszakadt nógrádi tájat és közösségeket a geoturizmus komplex térségfejlesztési lehetőségeivel újraegyesítse, határok nélküli ősi táját Európa kiemelt értékeinek sorában tartsa. A Kárpát-medence születésének utolsó 30 millió évét bemutató geopark földtani öröksége rendkívül gazdag őslénytani lelőhelyekben és különleges vulkáni képződményekben. A Novohrad–Nógrád Geopark több mint 1200 négyzetkilométernyi magyar oldalán található természeti örökség kinevezett gondnoka a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely számos földtani bemutatóhely mellett a salgótarján-baglyaskői látogatóközpontját és az Európa Diplomá-s Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Parkját is a geopark szolgálatába állította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában