Karácsonyfa

2022.01.06. 11:16

Itt a vízkereszt, Nógrád megyében is elkezdték a kidobott fenyők elszállítását

Salgótarján és környékén megkezdődött a lebontott karácsonyfák elszállítása az utcákról. A tűlevelűeket teljesen lecsupaszítva kell kihelyezni a hulladéktárolók mellé, mert az aprítás és a komposztálás során gondot okozhat a szaloncukorpapír is.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Az ünnepek után a legtöbb háztartásban január 6-án, vízkeresztkor bontják le a feldíszített fenyőfákat. A tűlevelűek elszállításáról az illetékes szervezetek gondoskodnak a településeken. Salgótarjánban, Bátonyterenyén és Pásztón a salgótarjáni székhelyű VGÜ Nonprofit Kft. látja el ezt a feladatot. 
Nagy László, a cég műszaki igazgatóhelyettese elmondta: már a hét elején elkezdték begyűjteni a szemeteskonténerek mellé kihelyezett fákat. 
– A legtöbb otthonban még csak most érkezik el annak az ideje, hogy lebontsák a karácsonyfát és kihelyezzék azokat az utcára. Jelenleg külön autókkal szállítjuk el naponta a fenyőket – fogalmazott Nagy László. 
Hozzátette: az a helyes eljárás, ha lecsupaszítva dobjuk ki a fát. Ez azért fontos, mert a begyűjtött tűlevelűeket – a feldarabolás után – komposztálják, és abba nem kerülhet bele műanyag, fém és üveg sem. Ezek az anyagok ugyanis ártanak az aprítógépeknek, és komposztban sem bomlanak le. Sajnos akadnak, akik az ágakon hagyják például a szaloncukorpapírt, így azokat a cég munkatársainak kell eltávolítani. 
– A begyűjtött fenyő mennyiségében nem vettünk észre számottevő változást az elmúlt években. Az is elmondható, hogy a lakosok nagy része a szállításhoz és a feldolgozáshoz megfelelő állapotban helyezi ki a fát – mondta a műszaki igazgatóhelyettes. 
A Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. a korábbiakhoz hasonlóan két napot fog kijelölni a fenyőfák elszállítására, amiről időben tájékoztatja a lakosságot. 
Kovács Csaba, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az északi és a déli városrészben külön-külön gyűjtik majd össze a tűlevelűeket, amelyeket a nógrádmarcali hulladékkezelőbe fognak szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában