Művészet

2022.01.25. 11:44

Először érkezett Salgótarjánba a grafikusművész kiállítása

Sütő Petre Rozália festő- és grafikusművész képeiből nyílt kiállítás a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium Derkovits Gyula Iskolagalériájában január 19-én.

Veres Edina

A kortárs művészetet népszerűsítik a diákok körében

Forrás: NMH | L. B.

Az esemény színvonalát az intézmény kilencedikes tanulói, a Haraszti ikrek emelték egy mezőségi népdalcsokor eléneklésével. 

Az alkotásokat Birkás Babett képzőművész, a Dornyay Béla Múzeum animátora ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Elmondta: a művész képei első alkalommal láthatók Nógrád megyében. 

Sütő Petre Rozália számos alkotásának kiinduló eleme a kollográfia, vagy más néven a papírmetszet. Ennek egyik sajátossága, hogy a papírból és egyéb anyagokból különféle formákat kell kivágni, majd egymáshoz ragasztani, létrehozva ezzel a nyomómintákat. E módszer jellegzetessége remekül illik a művész felfogásához, hiszen ő mindig az adott pillanatban, a jelenben alkot – fejtette ki Birkás Babett, aki a festő- és grafikusművészt személyesen 2020 nyarán ismerte meg egy hazai alkotótáborban. 

Hozzátette: a Bolyai János nevét viselő gimnáziumban kiállított festményekben a következetes és elkötelezett alkotói magatartásának köszönhetően a múlt értékeinek megőrzése, a jelen pillanat valós megélése és a jövő iránti felelősségvállalás egyaránt ötvöződik. 

Sütő Petre Rozália 1952-ben született Székelykeresztúron. Művészeti tanulmányait Marosvásárhelyen, majd Kolozsváron végezte. Szabadfoglalkozású művészként kilenc évig dolgozott Nagybányán. 1990 óta Magyarországon, pontosabban Martonvásáron él és alkot. Pályafutása és művészetpedagógiai munkássága elismeréséül számos szakmai díjat vehetett már át. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában