Emléktúra

2022.01.08. 15:25

Csontig hatoló hidegben meneteltek az Ipoly mentén a doni hősök emlékére (galéria)

Verőfényes napsütésben, ugyanakkor didergős hidegben meneteltek szombaton a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport szervezésében az immár huszonkettedik Doni Emléktúra résztvevői, hogy az Ipoly vonalában haladva bő tíz kilométeres gyaloglással Balassagyarmatra igyekezzenek.

Hegedűs Henrik

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

Az idei esemény gyülekezőpontja az őrhalmi katolikus templom előtti-melletti tér volt, ide érkeztek meg sorra az egyenruhás férfiak és kísérőik, köztük több hölgy. A zubbonyokat öltött hagyományőrzők között akadtak első világháborús közlegényi uniformist viselők, néhányan szovjet bakaruhába bújtak, de láthattunk szanitéceket és még német motorkerékpáros osztag tagjait is. Az őrhalmi házigazdák forró italokkal és némi harapnivalóval köszöntötték a téli útra indulókat. A helyi önkormányzat nevében Kanyó János alpolgármester mondott néhány szót a 2. magyar hadsereg hősies helytállásáról a Don kanyarulatában, kiemelve, hogy ma nincs olyan család hazánkban, akiknek elődei, nagyapák és dédapák, ne harcoltak volna az oroszországi pokolban, és bizony közülük csak kevesen térhettek vissza épségben. Őrhalomban a templom oldalfalára emelt emléktábla tiszteleg a falubeli hősi halottak előtt.

A 16-os honvéd hagyományőrzők nevében ifj. vitéz Bakos Gyula beszélt a Doni Emléktúra részleteiről, hangsúlyozva, hogy mindig olyan útvonalat választanak, amely kihívás a résztvevők számára, és a cél minden esetben Balassagyarmat. Ezúttal az Ipoly mentén gyalogoltak végig a mintegy tíz kilométeres távon, érintve például azt a pontot, a Fekete-víz patak torkolata szomszédságában, ahol éppen feleúton jár a csordogáló folyó a forrástól a Dunáig tartó sodrásában. A járási székhelyen pedig fejet hajtottak Málnássy Ferenc repülő hadnagy emléktáblájánál a Bajcsy utcában és Lászay János ezredes sírjánál a temetőben.

A Tormay Cecile Irodalmi és Történeti Társaság előadói, László Péter és Ember István rövid  műsorát követően az emlékezők megkoszorúzták a templom falán lévő emléktáblát, majd a parancsnok vezényszavára, szigorú katonás léptekkel megindult a menet a település utcáin átvágva az Ipoly ártere felé. 

Tekintsék meg az emléktúráról készített fényképgalériánkat is:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában