Emlékterem és kiállítás

2022.01.09. 12:33

Beírta nevét a sport és a város történetébe Gabora János - méltó emléket állítottak a tiszteletére

A 27. alkalommal megrendezett Gabora Gála olyan értéke a sport- és várostörténetnek, amely elismeréseként – január 8-án, a gálák időpontjában és helyszínén, a városi sportcsarnokban – a Salgótarjáni Rendezvény és Médiaközpont kezdeményezésére és szervezésében egy termet neveztek el Gabora Jánosról, illetve felavatták az állandó emlékkiállítást is.

Munkatársunktól

Gabora János emlékére állandó kiállítást nyitottak meg a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban

Forrás: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

1989. november 5-én rendezte meg először Gabora János a róla elnevezett terem-labdarúgótornát. Az utolsóra ؘ – néhány év kihagyásával – 2019. január 12-én került sor, hiszen 2020 elején a vírusjárvány megállította a folyamatot, majd a névadó 2020 decemberében bekövetkezett halála véget vetett e sorozatnak. 

Az eseményen megjelenteket a REMEK igazgatója, Balogh Katalin köszöntötte, majd dr. Dániel Zoltán alpolgármester személyes emlékek felidézésével méltatta Gabora János érdemeit. Ezt követően Kántor Zoltán az intézmény nevében dr. Csongrády Bélát kérte fel a visszatekintésre. A nyugalmazott lapszerkesztő, közíró felvázolta a megidézett pályaképét és a csaknem harmincéves sikertörténet főbb jellemzőit.

Gabora János 1953. március 16-án született Somoskőújfaluban és már gyermekkorában eljegyezte magát a labdarúgással. Misecska Sándor állította be a helyi ifik közé, majd tagja lett az NB III-as csapatnak is. Később gólerős támadóként igazolt a St. Volánhoz, majd a ZIM-hez. Sorkatonaként a Honvéd Köteles SE mezét viselte. 1978-ban súlyos térsérülése miatta felhagyott az aktív játékkal. Pincérként számos neves vendéglátóipari egységben dolgozott. Egyik szentestén édesapjuk vetette fel, hogy újítsák fel a tarjáni pincér-zenész válogatottat. Öccsével, Attilával megfogadták a szülői tanácsot és összeszedték az érintetteket.

A Gabora Gálák akkor váltak rendszeressé, amikor a névadó a Nógrád Volán Szabadidőközpont vezetője és a baglyasi sportklub elnöke lett. Egymás után következtek a látványos, jó hangulatú tornák, amelyeken részt vett sok egykori remek csapat. Például az Újpest Törőcsik Andrással, a Győr Hannich Péterrel, a Honvéd Esterházy Mártonnal, az UEFA-döntős Videoton Májer Lajossal. Az SBTC színeiben pályára lépett a legendás Szojka Ferenc, valamint a Básti István, Répás Béla, Szalay Miklós alkotta középpályás sor is. Éveken át jelentettek nagy vonzerőt az FTC kiválóságai, köztük Nyilasi Tibor, Pintér Attila és a zöld-fehérben is játszott Détári Lajos. Egyénileg a legnagyobb sztár a sokszoros válogatott német világbajnok, Lothar Matthäus volt, csapatként pedig 2018-ban a Real Madrid szereplése jelentette a csúcsot.

A tornák sportértékei, élményeket nyújtó, szórakoztató vonásai mellett legalább ilyen fontos volt azok jótékonysági jellege. Számos helyi és környékbeli iskola, valamint óvodaközösség, azaz megannyi mosolygó gyermek mondhatja el magáról, hogy valamilyen módon részesült e nemes célokra fordított 85 millió forintból. 

A 2020. december 18-án hírportálunkon megjelent nekrológban felidéztük az elhunyttól származó, a gálák mottóját jelentő gondolatot, azaz ideológiák helyett konkrét tenni akarásra van szükség. Az utolsó interjút – alig több mint egy hónappal halála előtt – Balogh Tibor készítette Gabora Jánossal 2020. november 14-én, akkor így fogalmazott:

– Most az a legfontosabb, hogy átvészeljük ezt a járványidőszakot. Vigyázzunk egymásra, fegyelmezetten, az utasításokat betartva éljük meg az előttünk lévő heteket. Bízom benne, hogy tavaszra eltűnik életünkből a vírus és akkor elkezdem az újabb szervezést. 

Sajnos egyik remény sem vált valóra. A pandémia még mindig itt van közöttünk, a 28. rendezvény pedig a lehető legszomorúbb ok miatt nem valósulhatott meg, sőt az eddigi formájában már soha többé nem is fog. A Gabora Gálák múltját, a hátrahagyott örökséget viszont kötelessége őrizni minden túlélőnek. Ezt ismerték fel mindazok, akik jóvoltából a mai névadóünnepség megvalósulhatott – hangsúlyozta dr. Csongrády Béla.

A beszéd után Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere virágcsokorral köszöntötte Gabora János özvegyét és két lányát, majd videoüzenetek hangzottak el az elhunythoz közel állt személyektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában