Új esztendő

2022.01.01. 15:45

A nógrádiak is tesznek fogadalmat az életmódváltásra

Sokan fogadják meg, hogy egészséges életmódra váltanak az új évben, így januárban megindul a dömping megyénk konditermeiben, de a szakemberek szerint az emberek hamar feladják a maguknak tett ígéretet.

Nagy Orsolya

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

A decemberi ünnepek a nagy lakomázások ideje. Az év utolsó napján azonban sokan fogadják meg, hogy ledolgozzák a karácsonyi bejglit és a pluszkilogrammokat. Ehhez azonban türelem, kitartás és befektetett energia is szükséges. 
Moravcsik Réka, pásztói személyi edző lapunknak elmondta, hogy januárban mindig megindul a roham a konditermekben. 

– Sokan tesznek fogadalmat szilveszter napján, hogy újévkor fogyókúrába kezdenek és rendszeresen sportolni fognak. Nagy lendülettel vágnak neki az évnek nők és férfiak egyaránt, de ez többnyire nem tart túl sokáig. Hozzávetőlegesen egy hónap alatt 70 százalékuk lemorzsolódik, tehát feladják terveiket – közölte Moravcsik Réka. 

Hozzátette: vannak, akik komolyan elhatározzák magukat és kitartanak céljuk elérésének érdekében. 
A személyi edző arra is kitért, hogy a fogadalmak ellenére is fontos lenne a rendszeres testmozgás a téli és vírusos időszakban. Sokan azonban nem figyelnek oda az egészségükre, pedig a sport erősíti az immunrendszert. 

– Teljesen mindegy, hogy ki milyen mozgásformát választ, a lényeg, hogy azt intenzíven és maximális erőkifejtéssel végezzék, hiszen csak úgy van értelme. A járvány miatt sokan kerülik a csoportos órákat, így inkább otthon tornáznak, vagy a személyi edzést választják – emelte ki a szakember. 

Kovács Hetti, salgótarjáni egészségmentor úgy véli, hogy az újévi fogadalmak nem sokat érnek, ugyanis jóformán senki nem tartja be. Elmondása szerint egész évben egészségesen kellene élni, sokat sportolni, minél több időt a szabadban tölteni és megfelelően táplálkozni. 

– Sokan kerestek már fel, hogy januártól szeretnének életmódot váltani, de ez nem tart sokáig, többnyire csak hirtelen fellángolás, persze akadnak olyanok is, akik komolyan elhatározzák magukat. Ráadásul rengetegen panaszkodnak, de nem változtatnak semmit, és sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több a rosszul táplálkozó ember. Ez pedig a pandémia alatt felerősödött. A probléma, hogy keveset mozognak, ami jó és egészséges, abból csak keveset és ritkán esznek, ami pedig káros hatással van a szervezetre, abból sokat fogyasztanak – hangsúlyozta Kovács Hetti. 
A szakember kifejtette: tudatosan kellene élni és mértékletesen, valamint rendszert vinni a mindennapi étkezésbe. 
A nassolást is fontos elengedni, hiszen így sokkal több kalória kerül a szervezetbe, amely fölösleges, ráadásul a gyomrot is pihentetni kellene az étkezések között. 

Mint mondta, egész évben figyelni kell az embernek magára, nemcsak újévkor. 
Egészséges élet pedig nincs rendszeres testmozgás, lelki harmónia és megfelelő táplálkozás nélkül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában