fejlesztés

2021.12.03. 15:38

Útfelújítások, óvodafejlesztés, ünnepvárás – zajlik az élet Somoskőújfaluban

Az elmúlt esztendőkben több jelentős összegű beruházás is megvalósult már Somoskőújfaluban, és továbbra sincs megállás a fejlesztésekben. A helyi lakosok örömére a közelmúltban öt utca újult meg. Az óvodában modernebbé vált a tornaszoba és a játszóudvarra több új eszközt is beépítettek. A karácsony közeledtével idén is nagy hangsúlyt fektetnek a településen a közös ünnepvárásra.

Gerhát Karina

Dr. Tóth László az egyik felújított útnál

Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A Magyar Falu Programnak köszönhetően az óvodai tornaszoba fejlesztésére 15 millió forintot, míg a játszóudvar modernebbé tételére 4,6 millió forintos támogatást kapott az önkormányzat. A tornaszoba felújítási munkálatai befejeződtek, már csak a sporteszközökre – bordásfalakra, tornaszőnyegekre, mozgásfejlesztő kellékekre – várunk. A kicsik nagy örömére a játszóudvarra is több új eszközt – mászókát, fészekhintát, padot – tudtunk vásárolni az elnyert összegből – mondta el a Noolnak dr. Tóth László. A polgármester hozzátette: a közelmúltban öt rossz állapotban lévő utca is járhatóbbá vált a településen.

Megközelítőleg ötmillió forintos támogatásból vált modernebbé az intézmény játszóudvara
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

– A Belügyminisztériumtól kapott 20 millió forintnak, illetve a 3,5 millió forintos önerőnek köszönhetően megtörtént az Angyal Pál és a Földosztás utca burkolatának felújítása. Szintén a Magyar Falu program keretében pályáztunk a Bocskai, az Őrhely és a Székely Bertalan utca modernebbé tételére. A sikeres elbírálásnak köszönhetően 40 millió forintot nyertünk ezek járhatóbbá varázsolására. Az Őrhely utca esetében a munkálatokat – egy másik pályázati forrást is igénybe véve – a csapadékvíz-elvezető árok felújításával szeretnénk majd jövőre folytatni – emelte ki dr. Tóth László.

Dr. Tóth László az egyik felújított útnál
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A karácsony közeledtével idén is nagy hangsúlyt fektetnek a településen a közös ünnepvárásra.

– Az előző évekhez hasonlóan, egy-egy kis ünnepség keretében, a helyi lakosok idén is együtt gyújtják meg Somoskőújfalu adventi koszorújának gyertyáit, amit vendégvárás követ – mondta el a Noolnak Szilágyiné Sándor Gertrúd. A helyi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár közművelődési szakembere hozzátette: immár másodszor hirdették meg az élő adventi kalendárium elnevezésű kezdeményezést. Ennek az a lényege, hogy december 1-től egészen szentestéig, azaz december 24-ig, minden nap egy-egy újabb helyi háznál jelenik meg kivilágítva a hónap adott napját jelző szám.

– Az adventi időszak másik igen népszerű kezdeményezése a közös mézeskalács falu megalkotása, amelyre bárki jelentkezhet az általa elkészített házikókkal, figurákkal. Ezeket a műveket ki is állítjuk, majd az azokat megtekintők szavazatai alapján díjazzuk is. Az elmúlt esztendőkben is gyönyörű alkotások készültek, amelyeket évről évre megtartunk, és az újakkal együtt egy csodás mézeskalácsfalut rakunk össze belőlük – tudtuk meg Szilágyiné Sándor Gertrúdtól.

Kifejtette továbbá: természetesen a legkisebbekről sem feledkeznek meg, hiszen de­cember 5-én, vasárnap a Mikulás járja majd a falu utcáit a gyermekek legnagyobb örömére, és sötétedéskor a község parkjában is találkozhatnak majd vele. – Bízunk benne, hogy ezekkel a színes programokkal is segítjük az ünnepi készülődést, és kicsit feledtetni tudjuk a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet – zárta gondolatait Szilágyiné Sándor Gertrúd.

A település önkormányzata az esztendő egyik legszebb ünnepe előtt nem feledkezik meg a rászorulókról, az átlagnál nehezebb körülmények között élőkről sem.

– Az elmúlt években csomaggal kedveskedtünk ezeknek az embereknek, tavaly azonban a vírushelyzetre való tekintettel már élelmiszerutalványt kaptak. Idén sem lesz ez másképp – tájékoztatta portálunkat Gregorné Kovács Hajnalka jegyző.

Mint megtudtuk: a közelmúltban köszöntötték a falu szépkorúit is, a Somosi Idősek Találkozója rendezvény keretében. Ebben az évben a 75 éves és annál idősebb, védettségi igazolvánnyal rendelkező lakókat látták vendégül a művelődési házban egy finom vacsorára, amelyet vidám, zenés műsor követett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában