évforduló

2021.12.03. 09:00

Száz éve született Antal Károly, Szécsény helytörténeti kutatója

Antal Károly, Szécsény kiemelkedő helytörténeti kutatója immár száz esztendeje, 1921. november 30-án látta meg a napvilágot Szécsényben. Az évforduló alkalmából a minap beszélgetést tartottak életútjáról a városi könyvtárban és a megemlékezés virágait is elhelyezték sírjánál és emléktáblájánál.

Szenográdi Ferenc

Antal Károly szülei Alsótoldon éltek, mezőgazdasági munkával foglalkoztak. Innen örökölhette a kitartást, a munkába vetett hitet. A törekvő, ambició­zus fiatalemberre felfigyelt a község főjegyzője, s maga mellé vette írnoknak. Nem sokkal később körjegyzőségi munkával bízták meg. Közben vezette a Bableves pusztán élő Zilahy gazda könyvelését is. Munkája mellett képezte magát, és figyelme egyre inkább a néprajz felé fordult.

Lukács Rozáliával, falu­belijével 1944-ben kötött házasságot. A háború után a jegyzőségek megszüntetésével, 1949-ben a község földműves-szövetkezeti boltját vezette. A szövetkezetivezető-tanfolyam elvégzése után több helyre is hívták dolgozni. Ő Szécsényt választotta, mert olvasta, Pintér Sándor Szécsény közvetlen vidéke a honfoglalás előtti korban című könyvét, ami nagy hatással volt rá. Szeretett volna minél többet megtudni a település múltjából. Így lett 1951-ben a Szécsényi Földműves-szövetkezet járási központjának munkatársa, majd 1954-től az Egyesült ÁFÉSZ osztályvezetője. A Háziipari Szövetkezet műszaki vezetőjének munka­körét 1971-től töltötte be.

Életét négy fő területnek szentelte, ezek a család, a munka, a helytörténeti kutatás és a közéleti aktivitás. Akik ismerték, s csak egyszer is kapcsolatba kerültek vele, elismerően beszéltek személyiségéről.

Ő hívta fel például a régészek figyelmét a Nagylócra vezető úton lévő Ültetéstetőre, ahol a szántóföldön több értékes újkori leletet gyűjtött. Szécsény határában a bronzkor elejéről származó tárgyi emlékeket tárt fel. A múzeumban 1978-ban kiállításon mutatta be gyűjteményét.

Az ő kezdeményezésére és az ő szerkesztésében jelent meg 1978-tól a Honismereti Híradó, amelyet egészen haláláig, 1989-ig gondozott. A nevéhez kapcsolódik a temetőben lévő II. világháború áldozatainak emlékműve. Szemelvények a cserhátvölgyi községek történetéhez 1975–1985. című könyve 1989-ben jelent meg. Egyik kezdeményezője volt a Családi Békefutás megszervezésének. A Szécsényi Honismereti Kört még 1951-ben alapította. Tagja volt a Megyei Műemléki Albizottságnak, a Magyar Néprajzi Társaságnak. A balassagyarmati Palóc Múzeum külső munkatársának tekintette. Rendszeresen jelentek meg írásai Tanulmányok Szécsény múltjából sorozatban.

Születésének 100. évfordulója alkalmából a minap a Kubinyi Ferenc Múzeum szervezésében koszorút helyeztek el a sírján. A múzeumban novemberben az ő gyűjteményéből került ki a hónap műtárgya.

A Múzeumbaráti Kör a városi könyvtár falán lévő Antal Károly-emléktáblánál helyezte el a megemlékezés virágait. A Szeretlek Szécsény internetes csoport Csukáné Szerémy Andrea vezetésével a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban tartott összejövetelt tegnap délután, s a megjelentek Antal Andrással, Antal Károly fiával elelevenítették fel édesapja életútját, helytörténeti munkáját, közéleti tevékenységeit.

Antal András is virágot helyezett el édesapja emléktáblájánál
Fotó: Sz.F. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik