Leletek

2021.12.11. 19:45

Sok érdekes leletet rejtett a föld mélye Nógrád megyében is

Idén több földmunkával járó beruházás érintette megyénket, amelyek egy részénél régészeti feltárások is történtek. A Dornyay Béla Múzeum szakemberei 21. századi technológiát használva végezték el a munkát, arra törekedve, hogy a kultúra se szenvedjen hátrányt és a beruházói érdekek se sérüljenek.

G. E.

Forrás: Beküldött

Idén több földmunkával járó beruházás is érintette szűkebb hazánkat. Ezek egy részénél szükség volt régészeti feladatellátásra is, amit a Dornyay Béla Múzeum végzett el. Az intézmény szakemberei arra törekedtek, hogy a kultúra se szenvedjen hátrányt és a beruházói érdekek se sérüljenek. Ennek megvalósítása érdekében 21. századi technológiát és technikákat használva igyekeztek gyors munkavégzéssel kielégíteni az igényeket.

– Év elején Pásztón, a Gaál István-emlékház mellett végeztünk próbafeltárást, amelynek során egy középkori falszakasz és talán az 1552 utáni időszakban keletkezett feltöltési réteg került elő. Tavasszal Mátraszőlősön két tárológödröt találtunk a bronzkor időszakából. Az egyik nagy számú, agyagból készült szövőszéknehezéket és egy nagy méretű tárolóedény darabjait tartalmazta, ezek feltehetően egy leégett épületből származhattak – tájékoztatott Tóth Krisztián, a múzeum régésze.

– Ludányhalásziban optikai kábel fektetése közben szintén a bronzkor időszakából származó, feltehetően földbe mélyített épület maradványait sikerült feltárnunk. A nyár elején Karancslapujtőn az új bölcsőde építéséhez kapcsolódóan végeztünk próbafeltárást, amelynek során ugyan csak néhány, régészeti objektumhoz nem köthető kopott őskori cserép látott napvilágot. Ez azonban felhívta a figyelmünket arra, hogy a település melletti dombtetőn, melyet erdő borít, egy őskori település maradványa rejtőzhet.

A szakember arról is beszámolt, hogy júliusban gázvezeték kiváltásához kapcsolódóan Szurdokpüspökiben, az ipari parkban rövidke feltárásuk során a rézkor és a késő vaskor időszakából származó rétegekbe akadtak az ásóik. A rézkori badeni kultúrához köthető gödrökből számos jellegzetes cserépdarab és egy pattintott kő fúróhegy is előkerült egy rézár társaságában. Ezeken felül ehhez a régészeti kultúrához köthető földfelszíni épület nyomára is rábukkantak. A késő vaskor időszakából származó két földbe mélyített épület közül az egyiket teljes egészében feltárhatták. Ez az épület leégett egykor, így az eredeti helyükön találhatták meg a szövőszék nehezékeit. Ezek mellett az épületből előkerült edénytöredékek is újabb adatokkal bővíthetik a késő vaskori kelták kutatását Nógrád megye területén.

– Salgótarján környékén egyházi fejlesztések kapcsán kilenc templomnál végeztünk próbafeltárásokat. Ritkán adódik lehetőség egy templom régészeti kutatására, így ezek a feltárások rövid idő alatt sok új információval bővítették középkori kutatásunkat. Ezekről az eredményekről a későbbiekben értesül majd a közönség – mondta Tóth Krisztián. – Szeptemberben Galgagután naperőmű építéséhez kapcsolódóan egy, a 10–11. századból származó település részlete látott napvilágot. A kemencék, a földbe mélyített épületek, a leletanyag izgalmas betekintést nyújt a falusi ember életébe államalapításunk időszakából.

Évezredes temetőt is feltártak

– Fontos kiemelni az októberben Kisbárkány határában végzett mentő feltárást, melynek során a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Várkapitányság Nonprofit Zrt-vel közösen egy a 11. századból származó temetőt sikerült megmenteni a pusztulástól. November folyamán Szurdokpüspöki határában benzinkút építése kapcsán kezdődtek feltárások – hangsúlyozta Tóth Krisztián, hozzátéve: – Már minden leletanyag restaurálása megtörtént és azok gyűjteményi elhelyezése is folyamatban van. Jelenleg Salgótarján várossá válásának századik évfordulója kapcsán állandó kiállításunk megújításán dolgozunk, azonban a későbbiekben szeretnénk az elmúlt tíz év régészeti tevékenységét is bemutatni. Kifejtette: a Múzeumok Őszi Fesztiválján a szakemberek az elmúlt év munkálatait, a feltárt leleteket is bemutatták a téma iránt érdeklődő közönségnek. A látogatóknak lehetőségük nyílt a régészeti raktár megtekintésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában