Kiskedvenceink biztonsága

2021.12.31. 11:20

Segít a bátonyterenyei állatorvos: tanácsok félős négylábúak gazdáinak szilveszterre

A Szilveszter sokak számára az önfeledt ünneplést, a pezsgősdugó durranását és a tűzijátékot jelenti. Azonban aki állatot tart, az tudja, hogy az év leghangosabb éjszakája mennyi nehézséggel tud járni. A témával kapcsolatban megkerestük Dr. Horváth-Mester Anita, bátonyterenyei állatorvost.

Angyal Eszter

Dr. Horváth-Mester Anita elmondta, hogy a kutyák mellett a cicákra is fontos ilyenkor fokozottan figyelni

Forrás: Archív fotó: Hegedűs Márk

Fotó: Hegedűs Márk

A Bátonyterenyén praktizáló doktornőt sokan megkeresik már az ünnepek előtt, hogy állataiknak hogyan tudnák könnyebbé, kevésbé stresszessé tenni a Szilvesztert. Érdemes megfogadni az alábbi tanácsait:

- A legfontosabb mind közül a saját nyugalmunk megtartása, és ennek a nyugalomnak a közvetítése az állatok felé. Ha izgulunk, és ezt a fokozott állapotot érzékelik kedvenceink, akkor ők is bizonytalanná válnak és még jobban fognak félni. A mi nyugalmunk biztonságot jelent a számukra. Javaslom, hogy a kint tartott kutyákat, ha lehet vigyék be biztonságos helyre. Még jobb, ha oda helyezzük el őket, ahol mi is vagyunk - hangsúlyozta Dr. Horváth-Mester Anita

- Ha ismert az állat félelme, ne hagyjuk magára, ha pedig ez kevés, lehet nekik adni különböző nyugtató szereket, melyeket minden esetben az állatorvosnál kell kérni. Az állat viselkedéséből meg lehet határozni, hogy elég egy enyhébb, akár gyógynövény kivonatokat tartalmazó szer, vagy egy erősebb nyugtató hatású készítményt kell alkalmazni. Ha valamilyen okból kifolyólag a kutyusunk mégis elszökik, készüljünk fel rá, hogy könnyebb legyen megtalálni. Ezért nagyon fontos a már évek óta kötelező chip behelyeztetése is, és ha lehetséges, egy nyakörv, melyen megtalálható a gazda elérhetősége - zárta gondolatait a doktornő, aki ezekkel a tanácsokkal kívánt mindenkinek nagyon boldog, egészséges új évet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában