Halászlé

2021.12.18. 11:20

Salgótarjánban is keresett az élő hal, meg is ugrott az ára

A legtöbb asztalra halászlé is kerül az ünnepen, de arról megoszlik az emberek véleménye, hogy az élő állatot vásárolják-e vagy a konyhakész halat.

Fodor Orsolya

Egyre több vásárló érkezik az élőhal árusokhoz Salgótarjánban

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A legtöbb háztartásban kerül hal a karácsonyi asztalra és vannak, akik nem mirelit formában vásárolják meg az ünnepi vacsora alapanyagát. Egyre inkább az a jellemző, hogy az élő halat az idősebb korosztály részesíti előnyben, ugyanis sok fiatal nem tudja, hogyan kell azt megpucolni és elkészíteni. 
Az egyik áruházlánc salgótarjáni üzletének a parkolójában a napokban állították fel a sátrat, ahol a vásárlók már most is beszerezhetik az élő halat az ünnepekre. 
Horányiné Tóth Erika vállalkozó elmondta, már hat éve, hogy decemberben rendszeresen árusít a megyeszékhelyen, és ez idő alatt nem változott jelentősen a kereslet. Sok törzsvásárló visszajár hozzá, s akadnak, akik nagyobb tételben vásárolnak és inkább otthon fagyasztják le az előkészített húst, mint megvennék azokat konyhakészen például a bevásárlóközpontokban. 
– Egyre inkább jellemző, hogy az idősebbek vásárolnak nálunk. A fiatalok pedig legtöbbször nem a saját konyhájukra, hanem a szülőknek, vagy a nagyszülőknek viszik a halat. Valószínűleg szerepet játszik ebben az, hogy nem tudják, hogyan kell megpucolni és felbontani, mert hozzászoktak a kész, mirelit változathoz – mondta a kereskedő. 
Hozzátette: nem jelzik a vevők, hogy a többi hónapban is szívesen vásárolnának halat. Az árak is jelentősen megemelkedtek a tavalyihoz képest, mert amíg a múlt héten 20 százalékkal került többe a pikkelyesek beszerzése, addig mostanra ez már 30-ra nőtt. A busa ára ugrott a legnagyobbat, duplája az előző évinek. 
– A legkedveltebb a ponty, amiből elsősorban halászlé készül. A busát viszont nem adom annyival drágábban, mint azt a beszerzési ára indokolná, de abból csak a törzsvásárlóknak hozatok, mert nincs rajta hasznom – mondta. 
Lett volna lehetősége halat rendelni új termelőktől, akik kedvezőbb áron szállítottak volna, de félt attól, hogy a vásárlókat elveszíti, ha nem a megszokott minőséget kínálja, amit a Hortobágyról szerez be. Az a tapasztalata, hogy szívesen fizetik meg az emberek a minőségi terméket. Arra is ígéretet kapott, hogy nem lesz további emelés karácsonyig. 
A legnépszerűbb a ponty, kilónként 1650 forintba kerül, de sokan választják – bármilyen borsos is az ára – a magyar szürke harcsát 4300 forintért, mert úgy tartják, hogy a ragadozók a legízletesebbek. 

Salgótarjánban még húszkilós szürke harcsát is vehetett volna a vállalkozó szellemű háziasszony, bár az ára elég borsos
Forrás: H.M. / NMH


Bár az igazán jelentős forgalmat várhatóan csak a karácsonyt megelőző három napban bonyolítják le, ennek ellenére korábban kell elkezdeni az árusítást, hogy az emberek tudjanak az élő hal vásárlásának a lehetőségéről. 
A nyugdíjas Baranyi Gézáné salgótarjáni konyhájában elmaradhatatlan karácsonykor a halászlé. Bár már csak az édesanyjával él, legtöbbször maga készíti el a finomságot két személyre. 
– Tavaly étteremből rendeltem a halászlét és elégedett voltam a minőségével. Sajnos idén nem készíti a konyha, így magamnak kell megfőznöm. Mindig konyhakész halat választok, veszek hozzá ikrát is, mert úgy sokkal ízletesebb – mondta az asszony. 
Hozzátette: egyszer vásárolt élő halat, de a megölése hálátlan feladat volt a számára, akkor az egyszer nem is tudott enni az ételből, így inkább másra bízza ezt a feladatot... 
 

Saját fogás is az asztalra kerül

Magyarországon a karácsonyi asztalok 77 százalékára kerülő vacsora fő elemként a hal – derült ki az Agroinform portál félméréséből. Tízből kilencen pontyból készítik el a szenteste menüjén szereplő ételeket, melynek 53 százalékba halászlé, 29 százalékba rántott hal. Szenteste az emberek 22 százaléka húsból nem, kizárólag halból készült ételeket fogyaszt. A rántott hal is nagyon népszerű: a válaszadók 82 százalékánál része az ünnepi vacsorának. A karácsonyra szánt halat a többség, 51 százalék piacon, állandó vagy alkalmi halasstandon vásárolja, ugyanakkor ma már az esetek több mint negyedében (26 százalék) a szupermarketek biztosítják a karácsonyra beszerzett halat. Sokan (17 százalék) jelezték, hogy akár saját, akár ismerős horgászfogásából teszi félre az év során a karácsonyra szánt halat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában