Egészségmegőrzés

2021.12.17. 13:55

Nógrád megyei fogorvosok szerint a rendszeres szűrővizsgálatok segítik fogaink megőrzését

Sokan félnek a fogorvostól, és nem járnak kellő gyakorisággal ellenőrzésre, holott az időben kiszűrt problémák könnyebben és fájdalommentesebben korrigálhatók, mint akkor, ha valaki megvárja az utolsó pillanatot. A gyerekek leginkább szüleik példáját követik, ezért is lenne fontos követendő mintát mutatni a számukra.

Fodor Orsolya / Angyal Eszter

Dr. Bakos Gergő munka közben

Forrás: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A legtöbbekben félelmet keltenek a fogorvosok, mert a fájdalmat társítják ahhoz, ha el kell látogatniuk a szakrendelésre. Dr. Putnoky-Benedek Gábor Bátonyterenyén és Gyöngyösön is fogadja a betegeit. Elmondta, hogy tapasztalata szerint a legtöbben nem járnak kellő gyakorisággal szűrésre.

– Az a jellemző, hogy a páciensek csak akkor keresik fel a fogorvosukat, ha már fájdalmaik vannak. Mindez megelőzhető lenne a rendszeres szűrővizsgálatokkal, és akkor könnyebben lehetne orvosolni is a gondokat. Ha a doktor időben észreveszi, hogy romlanak a fogak, akkor sokkal gyorsabban és fájdalommentesebben lehet a szükséges beavatkozásokat elvégezni. Azt szoktam mondani, hogy aki fél a fogorvostól, menjen legalább félévente ellenőrzésre, hogy megelőzze a súlyosabb problémákat – fejtette ki.

Mint mondta, vannak olyan páciensei is, akik odafigyelnek a szájhigiéniára. A gyermekek helyes fogmosási szokásainak a kialakítása leginkább a szülő feladata.

– A tanácsaimat megfogadva van olyan anyuka, akinek a csemetéjének egyáltalán nem volt még lyukas foga. Nagyon lényeges, hogy tudjuk, a rossz szokásokat lehet örökölni, nem pedig a problémákat. Megdöbbentő például, hogy alig isznak már vizet a gyerekek, pedig sokkal jobb választás lenne, mint a cukros üdítő – árulta el dr. Putnoky-Benedek Gábor.

Hozzátette: a fogszuvasodás megelőzése mellett a fogágy épségének a fontossága is lényeges, bár ez még nem került be kellőképpen a köztudatba. Érdemes tudni: a fogat körülvevő szövetek regenerációs hajlama korlátozott, de a sorvadási folyamatok megelőzhetők, illetve lehetséges azoknak a lassítása is, de a visszafordításra már nincs mód. A jó szájhigiénia azért is lényeges, mert aki erre odafigyel, megelőzheti a fogágy gyulladását. A rendszeres ellenőrzések alkalmával akár egy dentálhigiénikus is eltávolíthatja például a képződő fogköveket, amit otthoni körülmények között nem lehet végrehajtani.

Mihályiné Németh Klára negyven évig dolgozott egy salgótarjáni bölcsődében dajkaként, így végigkövette a legkisebbek fogmosási szokásait.

– A hetvenes évek végén kezdtem foglalkozni a legkisebbekkel, s akkor még nem volt kötelező a fogmosás a bölcsődékben. Kicsit több mint húsz év telt el, vagyis 2000 után lett jellemző, hogy néhány szülő kérte a fogmosást napközben is a csemetéjének. A szülői értekezleten minden alkalommal szóba került a szájhigiénia fontossága, de a legtöbben úgy gondolták, elég otthon fogat mosni reggel és este – mesélte a nyugdíjas dajka. – Nem volt jellemző a fogszuvasodás, elvétve lehetett találkozni a gonddal a cukros üdítő, a nyalóka, a csokoládé hatására.

Mihályiné Németh Klára hozzátette: 2015-ben vált rendszeressé a fogmosás a bölcsődében is, ahol ő dolgozott. Addig volt a szülőknek választási lehetőségük ezzel kapcsolatban.

– Fontosnak tartom a fogápolást már gyermekkorban is. Az unokám kétéves múlt, és naponta többször is használja a fogkefét. Segített e szokás kialakulásában, hogy látta a szüleitől, mit kell csinálni.

Kifejtette: unokája kevés édességet fogyaszt, mert inkább gyümölcsökkel kínálják. Cukros tea és üdítő helyett vizet kap, és csak akkor iszik, ha szomjas. Tapasztalta ugyanis, hogy egyre kevesebb gyerek iszik vizet, és az üdítők nemcsak a fogakat rontják, hanem egészségtelenek is. A túlzott fogyasztásuk elhízást okozhat, amihez gyakran társul a mozgásszegény életmód is.

 

Így barátkozhatnak meg a legkisebbek a fogorvossal

A gyerekek fogorvosi kezelése sokszor nem könnyű. A legszükségesebb alappillér a szülői, otthoni háttér – mondta el hírportálunknak dr. Bakos Gergő bátonyterenyei fogorvos.

– Az, hogy a szülők hogyan viszonyulnak a fogorvoshoz, befolyásolja a gyermek hozzáállását is. A kicsik szavak nélkül is érzik, ha anya vagy apa zsigeri félelemmel hozza el a kezelésre őket. A szájhigiéniára és a fogorvossal való kapcsolatra elsősorban a szülőknek kell ránevelniük a kicsiket. Fontos tudniuk, hogy az ő érdeküket szolgálja a kezelés, megelőzhető általa egy komolyabb probléma adott esetben, és ha együttműködőek, akkor sokkal gyorsabban és egyszerűbben túl lehet esni a kezelésen. A gyerekekhez rengeteg türelem szükséges, meg kell ismerni lelki világukat, és tudni kell ráhangolódni az érzelmeikre, félelmeikre is. Praxisomban alapvető, hogy nagyon nagy szeretettel fogadjuk a kicsi pácienseinket. Ha nincs sürgősségi szituáció, akkor nem szoktam rögtön tényleges kezelést végezni – különösen akkor, ha nagy fokú félelemmel érkezik a gyerkőc. Rászánok akár 10–20 percet is arra, hogy megnyugodjanak: beszélgetünk, viccelődünk, bolondozunk egy kicsit, és oldódik a feszültség. Ez részben pszichológia is, ami megéri a befektetett időt, sokkal rosszabb, ha a gyermeket a kezelés alatt három embernek kell lefognia és üvöltés közben ellátni. Ilyen esetben ugyanis nagyon rossz emlékkel fog távozni a rendelőből, legközelebb is traumát jelent számára. Volt olyan kis páciensem, aki a tizenötödik alkalommal engedte, hogy a szájába nyúljak, akkor viszont már nyugodtan, összhangban tudtunk dolgozni. Persze van olyan szituáció is, amikor nincs más út, mert sürgős beavatkozás kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában