hidegben

2021.12.02. 14:48

Nógrád megyében is sok madarat csábít emberközelbe az etetés

Mint mindennek, a madáretetésnek is megvannak a maga szabályai, amelyeket elmulasztva az emberek – a segítő szándék ellenére is – árthatnak a várva várt kertlátogatóknak. Azzal kapcsolatban, hogy mit is javasolnak a téli etetőkbe helyezni, Molnár Mártontól, a Magyar Madártani és Természet­védelmi Egyesület (MME) Nógrád Megyei Helyi Csoportjának titkárától kértünk útmutatást.

Veres Edina

20201208 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Madáretetés illusztráció.

Fotó: Molnár Péter

Itt a tél, így egyre több kertben várják a tollruhás vendégeket élelemmel. Mindez azonban nem létszükséglet a madarak számára. Erre Molnár Márton, az MME helyi csoportjának titkára is felhívta a figyelmet.

– A Magyarországon maradó és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői emberi segítség nélkül is képesek átvészelni a telet. Azért nem vonulnak el, illetve azért vándorolnak hozzánk, mert hazánkban ősszel és télen is megfelelő mennyiségű táplálékot találnak. Abban az esetben, ha ez például az időjárási szélsőségek miatt megváltozik, akkor az égi vándorok gond nélkül továbbrepülnek egy másik, számukra kedvezőbb területre.

Sokan talán nem is gondolnák, hogy egy veréb méretű énekesmadár képes egyetlen nap leforgása alatt ezer kilométert repülni.

Ennek értelmében kijelenthető, hogy az énekesmadarak téli etetésének célja nem az életben tartásuk, sokkal inkább a közelünkbe csalogatásuk – fejtette ki a szakember, aki a megyénkben található etetőknél megforduló csivitelők fajgazdagságára is rámutatott. Amint mondta, a házi verebeken túl például a szén- és kék cinegék, a csuszkák, a nagy és a balkáni fakopáncsok egész hazánkban előszeretettel keresik fel a kihelyezett eleséget.

– A pintyfélék közül a csízek is tipikus téli vendégek, míg a fenyőpintyek csak átutazóként tesznek látogatást az etetők környékén. Ugyanakkor van néhány olyan faj, amely kifejezetten szűkebb hazánkra jellemző téli vendég a madáretetők körül. Ezek közé tartoznak a barát- és a fenyves cinegék, de az igazán szerencsések az ablakukon keresztül pillantást vethetnek a búbos vagy a kormosfejű cinegékre is. A hamvas küllő is regionális kuriózumnak számít. Ez utóbbi három madárfaj a középhegységek régióiban gyakoribb.

Napraforgó kihelyezése. A téli madáretetés a természetbarát szemléletet is erősíti.
Fotó: H.Cs. / NMH

Amint azt Molnár Márton hangsúlyozta: amennyiben gyönyörködni szeretnénk a kerteket meglátogató szárnyasokban, természetesen etethetjük őket, de fontos szem előtt tartani, hogy a mi szórakozásunk ne okozzon nekik semmiféle kárt.

– Érdekesség, hogy a táplálékok közül nem a magvak, hanem a víz a legfontosabb a madarak számára. Érdemes egész évben működő itatót fenntartani, ezek több fajnak is igazi vonzerőt jelentenek télvíz idején is mint ivó- és fürdőhelyek.

Az etetőkbe eleségként javarészt fekete napraforgót érdemes kihelyezni, amihez célszerű néhány apró magfélét is keverni, úgymint muhart vagy kölest. Ezentúl a tollruhás vendégek szívesen lakmároznak különféle gyümölcsöket is. A fák gallyaira akaszthatunk bogyós gyümölcsöket, például vadszőlőt vagy tűztövist, illetve az ágakra almát is feltűzhetünk.

– Zsírpótlásra elsősorban kacsa-, liba- vagy sertéshájat kínáljunk eleségként a madaraknak – sorolta a lehetőségeket a szakember, majd hozzátette: az etetőkbe ételmaradékot tilos kihelyezni a madaraknak. Emellett például csontkukacot vagy étolajba áztatott kenyérmorzsát veszélyes adni nekik, és a kenyér is egészségtelen számukra.

Károssá is válhat a táplálékbőség

Molnár Márton az eleség vásárlásával kapcsolatban elárulta, hogy nem jelent hátrányt, ha az áru törött magokat tartalmaz, úgymond szemetes. Több madár – például a vörösbegy vagy az ökörszem – csőre nem elég erős az egész napraforgószemek feltöréséhez, így e fajoknak a magtörmelék jelenti a táplálékot. A szakember kifejtette: az etetési időszak a fagyok beálltától a megszűnéséig tart. A költés idején már ne helyezzünk ki magot a madaraknak, mivel ezt az eleséget nem tudják megemészteni a fiókák, emiatt elpusztulhatnak a fészekben. Hibás az a tézis is, hogy nem szabad abbahagyni télen az etetést, ha egyszer elkezdtük. Amint a tollas kertlátogatók érzékelik, hogy az etetőben fogy az eleség, azonnal odébbállnak más etetőhelyekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában