Állatvédelem

2021.12.20. 07:12

Megmentették a téli álmából felriadt mogyorós pelét Rétságon

Noha ilyenkor már javában téli álmukat alusszák a mogyorós pelék, mégis egy apró példány felriadt az egyik rétsági gyárban lévő fészkében és ijedtségében felugrált a dolgozók lábára, valamint rémülten pörgött a földön.

A. E.

Forrás: Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont Facebook-oldala

A gyár egyik dolgozója nem késlekedett, azonnal értesítette a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpontot, akik természetesen rögtön a rágcsáló segítségére siettek. Mivel fennállt a mérgezés gyanúja az üzemben kihelyezett rágcsálóirtók miatt, így első útja az állatorvoshoz vezetett. 

- Itt Nógrád megyében, nem könnyű olyan orvost találni, aki fogad vadat is, a mi dokink szeme azonban már meg sem rebben, ha egerészölyv, bagoly, mókus, vagy éppen pele van a kezünkben, ha nála kopogtatunk - írja az esettel kapcsolatban közösségi oldalán az alapítvány

Az állatmentők arra is felhívták bejegyzésükben a figyelmet, hogy a mogyorós pele októbertől áprilisig téli álmot alszik, ebben az időszakban a szívverésének üteme a tizedére csökken és levegőt is csak 5-10 percenként vesz. Éppen ezért azt kérik, hogy bárki, aki látszólag holt pelét talál, mindaddig ne dobja a kisállatot ki, amíg nem mumifikálódott a teste, hisz minden esély meg van arra, hogy az állat él. 

A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont tagjai remélik, hogy legfrissebb pele-mentési akciójuk eredményes lesz.

- Bízunk benne, hogy szobahőmérsékleten pár nap alatt magához tér, kondícióját megtunningoljuk, majd ha minden rendben van, egy védett helyen folytathatja álmát tavaszig. 

A mogyorós pele védett állat, természetvédelmi értéke 50 ezer forint - áll a Facebook-oldalukon megosztott bejegyzésükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában