Felzárkóztatás

2021.12.28. 17:27

Meghatározó szerepet kap az egészség megőrzése is

A Szécsény Térsége Humánszolgáltató Intézményfenntartó Társulás a Széchenyi 2020 program keretében több mint 496 millió forint európai uniós támogatással valósítja meg az Integrált térségi gyermekprogramok a Szécsényi járásban című projektet. A program jövő év júniusában véget ér, azonban már tervezik a folytatást.

Lászlók Judit

A gyerekesély-stratégia és cselekvési terv egyik kiemelt célja többek között, hogy a fiatalok megfelelő művészeti nevelést kapjanak

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Az Integrált térségi gyermekprogramok című projektben 2022. június végéig hat településen – Endrefalva, Nógrádmegyer, Nógrádszakál, Rimóc, Magyargéc, Nagylóc – úgynevezett Jelenlétházat, míg Varsányban Zeneházat működtetnek – mondta Stayer László, Szécsény polgármestere, aki egyben a Szécsény Térsége Humánszolgáltató Intézményfenntartó Társulás elnöke. Hozzátette: – A jelenlétházakban a településeken élő gyermekek és szülők szabadidejének hasznos eltöltésére szerveznek programokat, közösségi foglalkozásokat és találkozókat. Az itt dolgozó munkatársak elősegítik a megfelelő információhoz való folyamatos hozzáférést, illetve a családok szűkös anyagi lehetőségeiből fakadó problémák enyhítésére is biztosítanak szolgáltatásokat. 

Stayer László kifejtette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által támogatott pályázat elsődleges célja a gyermekeket sújtó nélkülözés újratermelődésének megakadályozása és a gyerekek esélyeinek növelése volt. A cél elérése érdekében igen összetett, sokrétű programot valósítottak meg. 

– A program tevékenységei közé tartozik a jelenlétházak és mobil utazóhálózat létrehozása, mentori hálózat kiépítése, valamint a biztos kezdet szemlélet terjesztése. Emellett a Magyar Tudományos Akadémia Kutatótáborának segítségével gyerekesély-stratégia és cselekvési tervet készítenek. Továbbá kiemelt szerepet kap még az egészségmegőrzés, az önkéntesség, a háztartási gazdálkodási tanácsadás, a művészeti nevelés, az anyaklubok kialakítása, illetve táborok és sportprogramok szervezése – mondta Stayer László. 

A program 2017 óta hat településen 400 felnőttet és 1300 gyermeket ért el. Azonban a projekt jövő év júniusában lezárul. A Szécsény Térsége Humánszolgáltató Intézményfenntartó Társulás viszont szeretné folytatni a megkezdett munkát, ugyanis minden erőfeszítés ellenére sem csökken a nehéz körülmények között élő gyermekek száma. 
– A program továbbműködtetésének a feltételei egyelőre nem tisztázottak, de a szándék az EMMI és a részt vevő települések részéről továbbra is megvan. Így bízunk abban, hogy az anyagi fedezet is biztosítva lesz hozzá – mondta a társulás elnöke. 
 

Értékeltek

Stayer László elmondta, hogy nemrégiben tartottak értékelő összejövetelt, ahol a jelenlétházak vezetői, az egyes szakmai programokért felelős pedagógusok, valamint a mentorok képes beszámolókkal mutatták be az elmúlt évek munkáját. – Szívet melengető érzés volt látni és hallani, ami sugárzott a fotókról és a beszámolókat tartókról is, hogy mennyi örömet éltek át ezek a nehéz sorsú gyermekek, s hogy mennyi szeretetet és odafigyelést kaptak a kollégáinktól. Egy kívülálló számára sokszor felfoghatatlan, hogy egy-egy apró siker mögött mennyi munka és erőfeszítés van – mondta a társulás elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában