Szilveszteri tűzijáték

2021.12.28. 19:55

Mától megvásárolhatóak a pirotechnikai eszközök, petárdázni viszont tilos!

Sokan tűzijátékkal köszöntik az új esztendőt, de ennek a szokásnak veszélyei is vannak amellett, hogy az állatok nem szívlelik a hangos robbanásokat. Bár az illetékesekhez nem jelentették a megyéből, hogy valahol komolyabb pirotechnikai eszközöket szeretnének alkalmazni, de az otthoni használatra szánt rakéták már megvásárolhatók a kijelölt árusítóhelyeken.

Fodor Orsolya

Tarjánban és Gyarmaton két-két, Pásztón és Bátonyban egy-egy helyen vásárolható tűzijáték

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Már lehet azt mondani, megszokottá vált, hogy sokan házilag fellőtt tűzijátékkal köszöntik az új esztendőt. Emellett egyre többen akadnak, akik ellenzik ezt a látványos és kicsit sem csendes módját az ünneplésnek. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a legtöbb állat megriad a robbanások hangjától, sok kutya szökik meg ilyenkor emiatt az otthonából. 

Az állatok mellett az emberekre is veszélyes lehet, ha valaki nem a megfelelő módon használja a pirotechnikai eszközöket. Bár szűkebb hazánkban sehol nem lesz a rendőrségre és a katasztrófavédelemhez bejelentett, nagyobb tűzijáték, otthonról egész biztos, hogy sokan lövik majd fel a rakétáikat. 


Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hírportálunk kérdésére elmondta, hogy egy szilveszteri éjjelen átlagosan ötven tűzesetet okoznak a tűzijátékok országszerte. 
– Jellemzően kisebb tüzek keletkeznek ilyenkor, mégis minden évben előfordulnak több milliós kárral járó esetek is. Leggyakrabban azonban a fenyők, a tuják és a szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy az emeletes épületek között az erkélyek valamelyikén landol a rakéta, vagy bejut egy szoba ablakán és ott okoz károkat – fejtette ki a szakember. 
Mint mondta, megyénkben is, csakúgy, mint Magyarországon, december 28-ika és 31-ike között van lehetőségük a felnőtt lakosoknak pirotechnikai eszközöket vásárolni, és azokat szilveszterkor, 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. 
– A hibás, vagy fel nem használt tűzijátékokat január 1 és 5 közötti időszakban vissza kell vinni a kereskedőnek, aki köteles ezeket vissza is venni. A forgalmazó nem számíthat fel semmilyen díjat a visszavételért, de a termék árát sem kell megtérítenie. A határidő lejárta után szabálysértésnek számít a pirotechnikai eszközök birtoklása – hangsúlyozta Kapás Márton. 

A kijelölt árusítóhelyeket a rendőrség és a katasztrófavédelem is folyamatosan ellenőrzi. Ezeken a helyeken szakképzett árusoktól vásárolhatnak a nagykorúak minőségi, otthoni használatra szánt – hármas kategóriájú – tűzijátékokat, de a petárdákat ne is keresse senki, mert azoknak nem csak az alkalmazása, hanem az árusítása is tilos. 


A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság hat helyszínen engedélyezte a pirotechnikai eszközök árusítását: Salgótarjánban és Balassagyarmaton két üzlet parkolójában, míg Bátonyterenyén és Pásztón egy-egy bevásárlóközpont mellett vásárolhatják meg a tűzijátékokat az érdeklődők. 
Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hangsúlyozta: a pirotechnikai eszközöket rendkívül körültekintően kell használni, mivel személyi sérülést és anyagi kárt is okozhat, ha valaki nem tartja be a rájuk vonatkozó utasításokat. Az okozott kárért pedig mindig a tűzijátékot használó személy a felelős. 
A sajtóreferens hozzátette: továbbra is érvényben van az a rendelkezés, amely Magyarországon tiltja a petárda birtoklását és annak a felhasználását is. 
 

Szobában kevésbé félnek az állatok

A szilveszteri pirotechnikai eszközök hangja pánikot okozhat az állatoknál. Sok négylábú soha többé nem kerül haza a szökés után. A nyakörvön érdemes feltüntetni a gazda telefonszámát, így könnyebb azonosítani a szökött kedvencet. 
Veres Amanda honti állatvédő elmondta, hogy nemcsak a háziállatok, hanem a vadon élők is sokkos állapotba kerülhetnek a zajoktól: amennyiben tehetjük, ne hagyjuk felügyelet nélkül az otthoni kedvenceinket, ha számítani lehet a környéken a tűzijátékokra. 
– Az udvaron lévő kutyákat, macskákat jobb, ha beengedjük a lakásba és ha tévét, vagy zenét kapcsolunk nekik, könnyebben fogják viselni a robbanások hangját. Rendkívül félős ebek esetében az állatorvos is segíthet, mert adhat számukra nyugtató pasztát és tablettát is – mondta el lapunk kérdésére az állatvédő. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában