Karácsonyfa

2021.12.19. 06:46

Kicsit nőtt az örökzöldek ára, Nógrád megyében a Nordmann-fenyő a sláger

A karácsonyt megelőző készülődésben az ajándékok beszerzése mellett nem feledkezhetünk meg a fenyőfáról sem. Szűkebb hazánkban a tavalyihoz hasonlóan alakul az örökzöldek ára, és a Nordmann fajtát keresik a legtöbben.

Gulyás Edina

Népszerűek a karácsony után a szabadba kiültethető fenyők is, mondta Marczinek Gábor, egy salgótarjáni kertészet dolgozója

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Az előző évhez képest idén is a Zala megyei Surdról érkező őstermelő árulja a fákat az egyik salgótarjáni bevásárlóközpont parkolójában. Az árak a tavalyihoz képest kicsit emelkedtek. 

– A Nordmann-fenyőt keresik a legtöbben, mert ennek a fajtának nem hullik úgy a tűlevele, mint társainak. Mérettől függően 6 és 16 ezer forint között lehet megvásárolni – közölte a neve elhallgatását kérő eladó. – Az idősebbek a hagyományos lucot választják, ennek a legerőteljesebb az illata, 4 és 12 ezer forint között alakul az ára. Az ezüstre nem nagy a kereslet, ez a fajta a legszúrósabb, azért 5 és 14 ezer forint közötti összeget kell fizetni. 

Mint mondta, a karácsonyt megelőző hétvége a legforgalmasabb, de vannak, akik az utolsó napokra hagyják a vásárlást, van, aki csak december 24-én veszi meg a fát. 

– A műfenyők iránti kereslet évről évre nő, ez a környezettudatossággal magyarázható – fejtette ki egy kereskedő, aki a karácsonyi vásárban árulja portékáit. A kínálat rendkívül széles, méretben és fajtában is van miből válogatni, még hóval díszített fa is kapható. Az árak is ennek megfelelően széles skálán mozognak: 6 és 24 ezer forint között alakulnak, de a legújabb, háromdimenziós fenyőért 50 ezer forintot kell fizetni. A legtöbben a lucot keresik, de kapható Nordmann, ezüst és más típus is. 

Vágó Tamás okleveles kertészmérnök Salgótarjánban él, azonban őstermelőként Vas, Somogy és Zala megyében neveli a fenyőket. A szakember arra is kitért, hogy az előző évhez képest 12–15 százalékkal emelkedett a fa ára, amit a növényvédő szerek, a csomagolóanyag ára és a nehezen elérhető munkaerő bére is befolyásol. 

– Az utóbbi években a Nordmann-fenyő a sláger, hiszen tartós, szabályos az alakja, nem szúr és nem hullatja a levelét – hangsúlyozta Vágó Tamás. – A földlabdás növényeket egyre kevesebben keresik. Azokat ugyanis csak a szabadban, a teraszokon, erkélyeken érdemes felállítani. Amennyiben szobába kerül, elpusztul, mert nem viseli el a nagy hőmérséklet-változást. 

Megkérdeztük: Milyen szempontok alapján választ fenyőfát?

Varga Gyuláné: – Már második éve műfenyőt állítok, mert sokkal kényelmesebb így. Sajnos autóm nincs, így gyalog kellene hazavinnem. Persze ennek is meg kell fizetni az árát, hogy hasonló legyen, mint az igazi fa, de ezt csak egyszer kell megvásárolni. Sajnos az élő fenyő illata hiányzik így a lakásból, ezért mindig veszek fenyőágat, amit fel is díszítek. 

Szamosi Elemérné: – Éppen most választottam ki egy pici fát. Van nekem egy hatalmas tévém, ami mellé szeretném majd állítani, de sajnos kicsi a hely, így egyméteresnél nagyobb, több mint valószínű, nem fog elférni emiatt. Természetesen az árkategóriát is figyelembe kell hogy vegyem, így ez a kicsi lucfenyő teljesen meg­felelő nekem. 

Oláh Mária: – Nekünk minden évben van a kertünkben fenyőfa, onnan szoktuk kivágni. Nekem és a férjemnek már elég a kisebb, de az unokáknak is mindig adunk egy fát, természetesen nekik a nagyobbat választjuk ki. Ezt a megoldást sokkal praktikusabbnak találom, hiszen nem kell költenünk, emellett földlabdával vesszük ki, és vissza is tudjuk ültetni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában