fejlesztés

2021.12.02. 14:00

Egyedülálló eszközzel eredhetnek az eltűntek nyomába az észak-mátrai speciális mentők

Egyedülálló technikával szerelik fel a rendőrségtől kapott járművet, ami jelentősen segíti majd az eltűnt emberek utáni kutatást.

G. E.

Dr. Somssich Gabriella átadja a jármű kulcsait Kökény Andrásnak

Fotó: Beküldött

Öt éve alakult meg Bátonyterenyén az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amikor egy baráti társaság úgy döntött, hogy a továbbiakban szervezett keretek között segítenek a bajba jutott embertársaikon. Az elmúlt évek alatt számtalan alkalommal vették magukra a beavatkozóruhát, és szabadidejüket nem sajnálva vonultak a riasztásokra. Oltottak tüzet, mentettek madarat, balesetek helyszínén segítettek és rendezvényeken mutatták be tevékenységüket. Az évek óta tartó, példaértékű együttműködést a közelmúltban egy kisbusszal köszönte meg az egyesületnek a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A gépkocsit ünnepélyes keretek között adta át dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány az önkénteseknek.

– Nagy örömmel fogadtuk a használt járművet, amit a jövőben elsősorban eltűnt személyek keresésére fogunk használni – tájékoztatott Kökény András, az egyesület vezetője, aki arra is kitért: – A kisbuszt olyan speciális eszközökkel fogjuk a közeljövőben felszerelni, amely tudomásom szerint az országban is egyedülálló. Már tesztelés alatt van az a GPS-rendszer, amelyet beépítünk majd a járműbe. A koordináták alapján az erdőben akár ötméteres pontossággal meg lehet majd határozni, hova kell küldeni a mentőket, hol tud leszállni a helikopter.

Dr. Somssich Gabriella átadja a jármű kulcsait Kökény Andrásnak
Fotó: Beküldött

Mint mondta, az eszközön a társak mozgását, pontos helyét is lehet majd látni, ennek köszönhetően a jövőben sokkal hatékonyabb és gyorsabb lehet az eltűnt személyek felkutatása. Kökény András arra is kitért, hogy a speciális eszközt és további felszereléseket a Magyar Falu Program támogatásából vásárolják meg. Bíznak abban, hogy még ebben az évben elkészül a különlegesen felmálházott kisbusz.

Az egyesület munkáját a közelmúltban a rendőrségen kívül más szervezet is elismerte. A szociális munka napja alkalomból vehették át Czibik Norbert Sándor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjének elismerését, amellyel a tagok példaértékű hivatástudatát és emberséggel végzett munkáját köszönték meg. Az elismerést Fülöpné Gálik Erika, a főigazgatóság Nógrád megyei kirendeltségének igazgatója adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában