Bosszantó

2021.12.18. 15:10

Balassagyarmaton sokan háborognak a lyukas csatornafedél miatt

Nagy a felháborodás az Ipoly-parti város Szondi ­utcájában. A 7-es számú ház előtt a környékbeliek által egyértelműen ­balesetveszélyesnek ítélt csatornafedélen lyuk tátong – ­immár évek óta. A környéken élők szerint az illetékesek a fülük botját sem ­mozdítják, hogy elhárítsák a veszélyt, pedig bármikor előfordulhat, hogy itt valaki a bokáját töri. A szakemberek­ nemrégiben vizsgálódtak a helyszínen, de semmi érdemleges nem történt ezután sem.

Hegedűs Henrik

Medveczky Alajos letakarja a lyukat. Egyre nagyobb fedőanyagot kell találnia hozzá

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A nyugat-nógrádi járási székhely csendes, kertvárosi övezete a Tisztviselőtelepként emlegetett terület. A kelet-nyugati irányban futó Ady Endre utcából északra, a vasútállomás felé sorra nyílnak a híres személyiségek neveit viselő, kellemes hangulatot árasztó ­utcák, amelyek egyike a Szondi. Békésen élnek itt a családok, de mostanában az első szakaszon, a páratlan oldalon lakók igencsak háborognak egy bizonyos elhasználódott csatornafedlap miatt­. 

– Nézzék csak meg, simán belefér a kezem – mutat a közvetlenül az otthona előtt található „bűnös” tárgyra Medveczky Alajos. – Nem mostanában keletkezett ez az egyre csak dagadó repedés, hanem már évek óta így van. Lassan teljesen elfogy a türelmünk, hiába fordultunk korábban fűhöz-fához, semmi változás nem történt. Én rendszeresen letakarom kővel, nehogy a gyalogosok figyelmetlensége miatt bekövetkezzen a baj, de már egyre nagyobb pótfedés kell a tetejére, mert folyamatosan szélesedik a tátongó lyuk. Nemrégiben szépen felújították az utcánkban az úttest burkolatát, csak ez a fedlap rontja az összképet. 

A nyugdíjas férfi hozzátette, a környéken működik a Mikszáth Kálmán Technikum, a diákok közül sokan járnak errefelé iskolába, majd a tanítás végével vissza, és ugye a fiatalok szórakozottan közlekednek, nem egyszer találta meg a fedélre helyezett követ az árokban, mert oda rúgták be az ifjak. 

– Kisgyermekes családok is élnek errefelé, egy óvodás, ha nem figyel eléggé, beleléphet a szakadásba, és máris ott a baleset. Szerencsére az anyukák és apukák tudják már jól, hogy rossz a járda, és óvatosan haladnak el előttünk. Egyáltalán nem értem, ha egyszer az illetékes tud a csatornafedél hibájáról, miért nem javíttatja meg már évek óta. Meddig várjunk, míg valaki intézkedik! Ha valóban megtörténik egy baleset, ki lesz a felelős? Én? A szolgáltató meg majd széttárja a karját, hogy ugyan, miért nem tetszett jobban vigyázni! Lassan totális tragikomédiába hajlik a történet, mi meg csak tehetetlenül háborgunk tovább – zárta mondandóját a dühös férfi. 

 

Nem adott választ a szolgáltató

Megkerestük a balassagyarmati polgármesteri hivatal műszaki osztályát, hogy melyik szolgáltató fenntartásába tartozik az említett fedél. Gyorsan kiderítették, hogy az egyik telekommunikációs cég tulajdona a csatornában futó hálózat. A tervező és kivitelező kft. balassagyarmati kirendeltségének munkatársai még aznap felbukkantak a Szondi utcában, tájékozódtak, nézelődtek, egyfajta szemlét tartottak, de semmi érdemlegeset nem tettek. Ezután internetes levélben fordultunk a korlátolt felelősségű társaság fővárosi központjához, érdeklődve, hogy a helyszínen történt tájékozódás után mikor kívánják kicserélni a balesetveszélyes csatornafedelet, ám kétszeri megkeresésünkre sem kaptunk választ. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában