egyház

2021.11.21. 17:00

Tizenkét év alatt kívül-belül megújult Buják temploma

Visszanyerte eredeti, barokk szépségét az alapos renoválásnak köszönhetően.

Gerhát Karina

Mint arról korábban már beszámoltunk, a közelmúltban szentelte fel dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspök a kívül-belül felújított bujáki templomot. A renoválás tizenkét éven keresztül tartott. Ennek állomásairól számolt be a Noolnak Marti József plébános, pásztói kerületi esperes.

– A helyi Szent Márton-templom 1754-ben, barokk stílusban épült. Azonban a 20. század folyamán minden barokk díszétől megfosztották. Az elmúlt évek során mintegy 200 millió forint pályázati forrásból, egyházmegyei támogatásból, a hívők adományából, illetve önerőből visszakapta eredeti szépségét – mondta Marti József. A plébános hozzátette: a barokkos templombelső helyreállítása 2008-ban kezdődött. Akkor a Fatimai Szűz Mária szobrával gazdagodott az Isten háza, amit a szószék mellett helyeztek el. Még abban az évben a hívők adományából vásároltak egy digitális orgonát is. 2009-ben megújult a templom toronyórája, továbbá elsőként restaurálták a Szent Mártont ábrázoló főoltárképet a Szépművészeti Múzeumban. Időközben előkerült a két egykori mellékoltárkép is, az olajfestményeken a Fájdalmas Anya és a Fájdalmas Krisztus látható. Ezek 2010 húsvétján kerültek ismét vissza a régi helyükre, a plébániatemplomba.

Márvány misézőoltárral is gazdagodott a templom

– Ugyanezen év őszén restaurálták a bujáki Kálvária-kápolna 1802-ben készült Szent Annát harmadmagával ábrázoló neoreneszánsz stílusban festett oltárképét. A templom toronyfeljáró lépcsője mögül darabokban került elő a gazdagon díszített és faragott barokk hordozható Mária-kép-tartó, amelyet 1896-ban távolítottak el az Isten házából. A helyi hívők adományából ma már ez is eredeti szépségében tündököl a Szent Anna-kép alatt. Megújult továbbá a betlehemi mellékoltár pásztorok imádását ábrázoló oltárképe is. A templom Petre István és Petre Péter helyi kőfaragómesterek adományának köszönhetően új, márvány misézőoltárral is gazdagodott. Visszanyerte régi szépségét a két fából faragott barokk szobor is, amelyek a főoltár két oldalán találhatók. 2010-ben restaurálták a Nepomuki Szent János-képet a Szépművészeti Múzeumban, ami vissza is került az eredeti helyére – tudtuk meg Marti Józseftől.

Kifejtette továbbá: 2013 tavaszán újították fel a millenniumi üvegezett, hordozható Máriát. Azon az őszön készült el a templom rekonstruált barokk „hagymakupolás” toronysüvege az 1754-es eredeti tervek szerint, és megtörtént a torony, illetve a főhomlokzat felújítása is. A toronysisak pályázati forrásból és a Váci egyházmegye támogatásából, a főhomlokzat pedig a bujáki hívők adományainak köszönhetően nyerte vissza eredeti, barokk szépségét.

Valódi sípos orgona került az Isten házába

– 2015-ben elkészült az új főbejárati lépcső. Negyven évvel a lebontása után, a bujáki hívők adományának köszönhetően újra valódi sípos orgonával gazdagodott a templom. Abban az évben készült el a főbejárat új, szélfogó üvegajtója és a hittanterem három új, külső üvegablaka is. A templombelső is sokat változott 2015-ben. Lila oltárterítő-garnitúrát és hat főoltár-gyertyatartót vásároltak a hívők adományából. A régi falikarok helyett új, kétkaros csiszolt üveglámpákat kaptak az oldalfalak. Megújult a sekrestye és a babaszoba ajtaja, amelyekbe Petre Péter készítette az üvegablakokat, a karzatüvegajtó képével együtt. A 2016-os esztendő Szent Márton-év volt, ekkor ünnepeltük születésének 1700. évfordulóját. Kiemelkedő esemény volt, hogy az egyházközségnek sikerült pótolnia a torony még hiányzó harangját, így újra – mint a háború előtt – négy harang lakik a templom tornyában. A 260 kilogrammos harangot Lengyelországban öntötték, amely egy pályázati forrásnak és a bujáki hívők adományának köszönhetően került a templomba.

2016-ban Sáfrány István elkészítette az új orgonaszekrényt is, amit adományként ajánlott fel. A templombelső felújításának részleges folytatásaként, a műemlékes tervek szerint átépítették az oratórium üvegablakát. A jubileumi búcsúra a hívők adományának köszönhetően készültek el az új körmeneti kandeláberek – emelte ki Marti József.

2018-ban történt a legnagyobb felújítás

Mint megtudtuk: 2017 húsvétjára került újra vissza az áldoztatórács a templomba, amely Sáfrány István keze munkáját dicséri. Ugyancsak erre az ünnepre kapott új olvasóállványt is a templom, Petre István és Petre Péter jóvoltából.

– A 2018-as esztendő a templom történetének egyik legnagyobb felújítását hozta magával. Megújult az épület külseje, továbbá cseréptető váltotta fel a palákat. A padláson megtörtént a hőszigetelés, valamint megvalósult a teljes eső- és talajvíz-elvezetés. Belül új gránitburkolatot kapott a szentély, a babaszoba, a sekrestye és a karzat, a oldalhajóba pedig visszakerültek a csillárok, a szentélybe az örökmécses, a főoltárra pedig a sugárkoszorú. Végül részben új burkolatot is kapott a templom előtti tér. Ezek egyfelől pályázati forrásból, másrészt pedig a Váci egyházmegye támogatásának köszönhetően valósultak meg, továbbá adományok is érkeztek a nemes célokra.

2019-re minden, korábban a templomból eltávolított dolgot sikerült pótolni és helyreállítani. Ekkor készült el újra a papi szék egykori baldachinja is, továbbá térkő burkolatot kapott a templomkert is.

Az orgona elhasznált játékasztalát 2020-ban cserélték egy Olaszországból származó cseresznyefából készült, immár a bujáki templomba tervezett hárommanuálos asztalra. 2021-ben történt a belső tér barokk kifestése, így a templom kívül-belül visszanyerte eredeti szépségét. Kőfaragómestereink adományából a karzat új burkolatot, a templom pedig új gázfűtést kapott, megújultak az oltárok és megépült az orgona pedálműve is – mondta Marti József.

Volt kiknek felújítani az Isten házát

Marti József elmondta, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben a helyi hívőkkel, illetve dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspökkel sokszor együtt ünnepelték már a bujáki templomfelújítás egy-egy újabb stációját, Isten áldását kérték a munkára.

– Bevallom, sokszor nem hittem, hogy eljön az a nap is, amikor a renoválás végére érünk. Megható volt, hogy amit a püspök atyával együtt kezdtünk el, azt a közelmúltban együtt is fejezhettük be. Szentmise keretében közösen kérhettük Isten megszentelő áldását a kívül-belül megújult templomra – hangsúlyozta Marti József. A helyi plébános, a pásztói kerület esperese hozzátette: a munkálatok ideje alatt mindig sokan mentek takarítani a templomba egy-egy vasárnapi szentmise előtt, hogy az Isten házában tudják megtartani a liturgiát. – Nagyon jó volt ezt látni, azt éreztem, van kiknek felújítani az Isten házát – emelte ki Marti József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában