tehetség

2021.11.15. 17:27

Salgótarjáni rádiós a Petőfi új műsorvezetője

Kevés huszonéves fiatal mondhatja el magáról, hogy egy országos lefedettségű rádió műsorvezetője. A salgótarjáni születésű Kisbali Bence viszont azon kevesek közé tartozik, akik kiérdemelték ezt a lehetőséget: a fiatalembert felkérték a megújult Petőfi Rádió műsorvezetőjének.

Angyal Eszter

Forrás: Beküldött

Kisbali Bence négy és fél évvel ezelőtt kezdte a rádiózást, kezdetben csak saját maga, majd barátai, aztán mind szélesebb körök szórakoztatására. Álmában sem gondolta volna akkor még, hogy rövid időn belül egy országos csatorna műsorvezetője lesz. A fiatalemberrel már korábban is beszélgettünk, akkor is érződött ambíciózussága, most azonban ismét megkerestük, hogy meséljen olvasóinknak saját magáról, a rádiózásról, valamint a Petőfi Rádiónál kapott lehetőségéről.

– Hogyan került az életébe a rádiózás?

– Mindig is érdekelt a média világa, kiskoromban nagyszüleim nappalijából televízió-stúdiót csináltam és a teletextről olvastam a híreket. Rádiózni 2016-17 között kezdtem el, amikor az akkori nagy rádióknál szokássá vált, hogy a Facebookon közvetítik a stúdióképet. Ez ugyanis egy olyan löketet adott számomra – látva az addig ismeretlen helyszínt –, hogy megnövekedett az érdeklődésem a szakma iránt. Elhatároztam tehát, hogy készítek egy online rádiót, ami helyi közösséget fog építeni. Az már a sors fintora, hogy már több éve online rádiózással foglalkoztam, mire először igazi rádióstúdióban jártam.

– Miért jobb rádiózni, mint például írni vagy tévézni?

– Minden, ami média, közel áll a szívemhez, de a rádiózásnak van egy varázsa. Véleményem szerint ez tud legjobban az emberekhez közel kerülni. Szól a rádió a háttérben, kiegészíti az utazást, a munkát, a kikapcsolódást, el tudod vinni egy tó vagy mező közepére, szinte tényleg bárhova. A rádió közvetlenül képes befolyásolni az emberek hangulatát egy-egy zenével, egy-egy vicces vagy kreatív gondolattal, állandó társ az életben. Valahogy az a varázs fog meg benne, hogy bárhol tudok adni valami pluszt a mindennapjainkhoz. Egy jó rádió közösséget épít, embereket mozgósít. Ugyanakkor a mögötte lévő technikai felépítést is szeretem, nem kell sok ember és eszköz, ha az ember a mai világban rádiót szeretne csinálni, viszont egy jó rádiót – ha nem is az eszközök, de – az emberek mennyisége és hozzáállása meghatároz.

– Önnek személy szerint mit jelent a rádiózás?

– Az életemet. A mindennapjaimat befolyásolja és meghatározza a rádiózás, és bár nagyon sok időmet elveszi, az ember olyanra szívesen szán időt és energiát, amit szeret. Nem is tudnám elképzelni az életem máshogy. Új barátok, új kapcsolatok születtek a rádiózásnak köszönhetően elmúlt évek során.

– Hogyan adódott a lehetőség, hogy novembertől a Petőfi Rádió műsorvezetője legyen?

– A Petőfi új vezetősége fiatal rádiósokat keresett, és egyszer csak megcsörrent a telefonom, a vonal túlsó végén pedig a rádió vezetősége beszélt. Természetesen nagyon örültem a megkeresésnek, hiszen nagyon vártam már egy ilyen komoly lehetőséget, majd egy-két találkozó után mindkét részről sikerült megegyeznünk. Budapestre járok egyetemre, de már a tanév megkezdése előtt, augusztusban elindult a közös munka. Akkoriban még naponta ingáztam a budapesti székhelyű rádió és salgótarjáni otthonom között. Az első hónapok – mint minden új munkahelyen – tanulással teltek. Akkor még nem tudtam, hogy a rádió meg fog újulni, ezt csak sejteni lehetett. Igazán szokatlan volt a helyzet, s eleinte nagyon furcsa volt, hogy bekerülhettem egy ilyen óriási gépezetbe, hiszen eddig szinte mindent magunknak csináltunk, akár a Next FM-nél akár a Tarján Rádiónál.

Fotó: Beküldött

– Mi a feladata, mikor hallhatják a hallgatók a Petőfin?

– Jelenleg két fő feladatom van. Egyik, hogy kaptam egy saját műsort a rádiónál, így vasárnap esténként az „Én vagyok Te!” című műsort én vezetem. Ez a Petőfi TV új zenei műsorának a címe is, melyben a zenészek egymás dalait dolgozzák fel saját stílusukban. Vasárnap esténként ugyanezt átemeljük a rádióba. A tévéfelvétel után mindig elcsípem az előadókat és kifaggatom őket, hogy hogyan élték meg azt, hogy más dalát dolgozták át és a saját daluk is más köntösben szólt. Természetesen az eredeti verziókat és az átformált dalt is meghallgatjuk a műsor során. Szabad kezet kaptam a műsor formálásában, így próbálom kreatívan megoldani a feladatot, hogy legyen úgynevezett flow-ja a vasárnap esti show-nak. A másik feladatom, hogy a hétköznap reggeli megújult műsor háttérembere lettem. Az utóbbi években sok közösségi oldalt kezeltem napi rendszerességgel, így nem ijedtem meg attól a feladattól, hogy én felelek a reggeli stáb közösségi médiában megjelenő tartalmaiért. Kreativitásomat kiélhetem az internetes felületeket kezelő, úgynevezett „social” csapat felé is, illetve külön öröm számomra, hogy a reggelek témáinak az öltetelésében, a műsor formálásában is kikérik a véleményem. Bár néha nehezen megy a korán kelés, de nagyon sok élményt nyújt ez a műsor. Klassz dolognak tartom emellett azt is, hogy már nyáron ide kerültem, és így nyomon tudtam követni azt, ahogy egy rádió átalakul, költözik. Nagyon modern és kreatív munkakörnyezetünk lett az A38 hajón, a Petőfi híd budai hídfőjénél.

– Kikkel dolgozik együtt a Petőfi Rádiónál?

– Fiatalokkal, friss csapattal. Nagyon örülök, hogy sok hasonló „koponya” vesz körül. Ez nem azt jelenti, hogy semmibe veszem a tapasztaltabb, idősebb kollégákat és a munkájukat, sőt, nagyon is tisztelem őket, hiszen tőlük lehet igazán tanulni. Viszont szerintem fontos az, hogy a fiatalok is lehetőséget kapjanak. Lehet, hogy nincs tapasztalatunk, de egy adott feladatot más irányból is meg tudunk közelíteni, máshogy gondolkodunk, mint idősebb kollégáink. Furcsa nagyon az az érzés, hogy most azokkal az emberekkel dolgozok együtt, találkozok, beszélgetek napról napra, akiket még fél éve ismeretlenül hallgattam otthon az íróasztalomnál.

– Van kedvenc rádiós műsorvezetője, akitől tanult vagy tanulni szeretne?

– Kedvenc műsorvezetőt nem szeretnék kiemelni, szerintem nincs is. Nagyon sok embert követtem nyomon és figyelek most is, mások hibáiból és sikereiből ugyanúgy lehet tanulni. Ha kedvencet nem is, de mentort viszont szeretnék kiemelni. A Next FM-től kerültem a Petőfi Rádióhoz, korábbi munkahelyemen Juhász Bálint mentorált, tőle nagyon sokat tanultam, illetve nagyon sokat köszönhetek neki. Nem lennék most itt, ha a Next FM és az ő mentorálása nem irányított volna előre. Bálint folyamatosan követi a külföldi trendeket, missziójának tartja, hogy a fiatalok szeressenek rádióban dolgozni és rádiót hallgatni. Ő volt az első ember, aki felhívta a figyelmemet arra, hogy mit csinálok rosszul a munkám során, hiszen a közvetlen környezetemben nagy volt az elfogultság a munkám iránt, úgyhogy sok technikát, alapot tanultam tőle.

– Mik a további tervei a rádiózás terén? Mi az, amit mindenképpen szeretne elérni?

– Szeretnék minél több mindent megtanulni. Nagyon nyitott vagyok bármilyen szakmai dologra, vonz az egész rádiós világ. Fontos számomra, hogy értéket teremtsek, akár vasárnap esti műsorral, akár a reggeli sáv háttértámogatásával. Vannak emellett műsorötleteim, -terveim is. Bízom abban, hogy ezeket egyszer sikerül megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában