gyökereink

2021.11.21. 09:45

Salgótarjánban tanfolyammal is segítik a családtörténet-kutatást

A 2019-ben útjára indult Hetedíziglen – Család-történet-kutatás elnevezésű országos projekt keretében a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára immár második alkalommal tartja meg családtörténet-kutató kurzusát az intézményben. A tanfolyam három alkalomból áll.

Gerhát Karina

A levéltár munkatársai nyújtanak szakmai segítséget az érdeklődőknek. Cél, hogy minél többen, minél mélyebben megismerjék családjukat

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Kettőt már teljesítettek az érdeklődők. Az elsőn Kovács Krisztián levéltáros tartott bevezető előadást az online kutatás lehetőségeiről. A másodikon pedig Sebestyén Kálmán igazgatóhelyettes-főlevéltáros az anyakönyveken kívüli források kutatásának lehetőségeit mutatta be. A harmadik, egyben az utolsó alkalmon Galcsik Zsolt levéltáros-asszisztens az anyakönyvi kutatás módszertanát ismerteti majd a jelenlévőkkel.

– A kurzus célja, hogy a Nógrád Megyei Levéltárban fellelhető, családtörténet-kutatáshoz használható anyagok feltárásával minél többen, minél mélyebben megismerjék, hogy honnan jött, honnan származik a családjuk – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.

A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója hozzátette továbbá: a családfakutatás az a történelembe nyíló kapu, amelyen belépve az emberek elhelyezhetik önmagukat, élő, illetve már elhunyt rokonaikat, felmenőiket a múlt eseményeinek sodrában.

A levéltár munkatársai nyújtanak szakmai segítséget az érdeklődőknek. Cél, hogy minél többen, minél mélyebben megismerjék családjukat
Fotó: H.M. / NMH

– Azért, hogy ez a múltbeli időutazás minél élvezetesebb legyen, a levéltár munkatársai nyújtanak szakmai segítséget az érdeklődőknek. Egyrészt megismertetik a tanfolyamon részt vevőkkel azokat a lehetőségeket, amelyek által hozzáférhetnek az információkhoz. Másfelől pedig tanácsot adnak a már megszerzett tudás rendszerezéséhez, hasznosításához – tudtuk meg Gusztiné dr. Toronyi Judittól.

Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója
Fotó: H.M. / NMH

A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója azt is kifejtette, hogy a nemrégiben induló családkutatást segítő tanfolyam a koronavírus-járvány miatt tavaly tavasszal elmaradt. Ezért elsődlegesen az arra jelentkezők részére tartják meg a jelenlegi tanfolyamot, mivel a létszám korlátozott.

– A nagy érdeklődésre való tekintettel természetesen a jövőben további alkalmakat is meghirdetünk majd. Erről a Nógrád Megyei Levéltár honlapján, illetve közösségi oldalán lehet folyamatosan tájékozódni. A tanfolyam ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Kovács Krisztián levéltáros az anyakönyveken kívüli forrásokról beszélt
Fotó: H.M. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában