fejlesztés

2021.11.18. 07:49

Rövid időn belül megindulhat a termelői piac kialakítása Romhányban

A falubeli és a környéken élő gazdálkodók régi óhaja teljesülhet hamarosan. A község központjában kiépül a termelői piac, amelyre központi forrásokat nyert el nemrég az önkormányzat.

Hegedűs Henrik

Vezér Attila polgármester megmutatta a faluközpontban álló elhanyagolt házat, amiből kiszolgálóépületet létesítenének

Fotó: Hüvösi Csaba

A romhányi községháza épületétől alig pár perces gyaloglásra található szabad területre együtt sétáltunk ki Vezér Attila polgármesterrel. Itt mutatta meg, milyen elképzelések alapján alakítják ki a vásárteret.

– Településünkön sokan foglalkoznak kertműveléssel, növénytermesztéssel, és a mozgóárusok ugyancsak gyakran megjelennek nálunk – avatott be a részletekbe házigazdánk. – Az őstermelők maguk is jelezték felénk, hogy igény lenne rá, ha nem kellene bejárniuk a városokba, hanem helyben, kulturált környezetben kínálhatnák a portékáikat. A mozgóárusítással pedig az a gond, hogy ennek a huszonegyedik századhoz méltó körülményei egyáltalán nem megoldottak. Korábban a falu Lókos-patakon túl fekvő részén, az út mentén álltak meg a vásárosok, és a nyílt utcán cseréltek gazdát a termékek és termények. Ezek az okok késztettek bennünket arra, hogy támogatást keressünk a piac kialakítására.

Vezér Attila polgármester megmutatta a faluközpontban álló elhanyagolt házat, amiből kiszolgálóépületet létesítenének
Fotó: Hüvösi Csaba

Vezér Attila hozzátette, az egész projekt 67 millió forintba kerül, ebből 59 millió az állami támogatás, a többi rész önerő. A kiszemelt terület eleve adott volt. A faluközpontban, az élelmiszerbolt és a vendéglő szomszédságában áll egy elhanyagolt, romos állapotú ház, amely eddig a rozoga falaival, elavult nyílászáróival jelentősen rontott a faluképen. Ezt újítják fel, és lesz a jövőben a piac kiszolgálóépülete. Körülötte tágas rét terebélyesedik, ide tervezik a fedett elárusítóhelyeket, az őstermelői részleget, illetve természetesen parkolót is építenek a közelben.

– Megkaptuk a támogatói okiratot, kértünk megfelelő árajánlatokat, és a képviselő-testület kiválasztotta a kivitelezőt – folytatta a polgármester. – Némi gondot jelent, hogy az épület nincs közművesítve, ám a környékbeli utcák felől könnyen rácsatlakoztatható minden nélkülözhetetlen hálózatra, ráadásul a költségeket sem emeli meg nagyon. Úgy vélem, az előkészületeket követően jövő tavasszal megindulhatnak a tényleges munkálatok.

Vezér Attila másik örömhírről is beszámolt. A falu nyugati határában található, a Lókos-patakon átvezető és a Prónay-kilátó, valamint a szomszédságban megművelt földek könnyebb megközelítését biztosító híd állaga az utóbbi időben rendkívüli módon leromlott, ezért elengedhetetlenné vált a korszerűsítése. A közelmúltban jött a hír, hogy a Magyar Falu Programban 25,4 millió forintos támogatást kapott meg az önkormányzat a szerkezet felújítására. A munkálatok során az átmenő felületet szilárdabb burkolattal látják el és a pilléreket is megerősítik, amivel növekedhet a teherbírása. Maga a híd viszonylag nagy forgalmat bonyolít, a turistákon kívül elsősorban a környéken tevékenykedő gazdák, illetve az erdészet munkatársai használják rendszeresen. Itt is rendelkezésre állnak már a kiviteli tervek, és a közeljövőben megindulhat az építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában