környezetszennyezés

2021.11.25. 07:19

Nagy problémát okoz az illegálisan lerakott hulladék Nógrád megyében

A természetnek háborítatlannak kellene lennie, még sincs ez így bizonyos helyeken. A közelmúltban Ecsegen több földtulajdonosnak is hulladékot dobtak le a területére, melyet saját költségükre kell elszállíttatni.

Nagy Orsolya, Hegedűs Henrik

Ismeretlenek Ecseg több pontján is illegálisan halmozták fel a hulladékokat

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Nagy problémát okoz szűkebb hazánkban a zöldterületeken illegálisan lerakott hulladék. Hajas Péter Pál, az egyik e­csegi terület tulajdonosának kép­viselője azzal kereste fel szer­kesztőségünket, hogy földjén rengeteg hulladékot talált a közelmúltban. Végigjártuk a helyszínt, ahol a szeméttenger átvette a hatalmat a természet felett. Gumiabroncsok, autóalkatrészek, papírok, PET-palackok, cserép- és bútordarabok is hevertek a földön.

– Több tulajdonos is hasonló problémával küzd, de közterületen és nemzeti parkban is tudnék mutatni eldobott hulladékot. Bár nagyon sok önkéntes akció van, szedik is a szemetet rendszeresen, mégis egyre jobban romlik a helyzet. Ráadásul hiába minden, mert rövid időn belül ismét megtelik szeméttel a környezet – közölte Hajas Péter.

Hozzátette: mélységesen felháborította az eset, hiszen a kommunális hulladéktól kezdve az építési törmeléken át sokféle szeméttel találkozott, mely károsítja a természetet.

Kiemelte, hogy mindezt nemrég fedezték fel, ugyanis a kormányhivataltól kaptak értesítést, hogy szállítsák el a területen lévő hulladékot mintegy harminc napon belül. Nem feltételezték azonban azt, hogy ilyen mértékű szemétlerakó keletkezett a felelőtlen emberek miatt. Gondoskodnak az akár több száz ezer forintos eltávolításáról, már több hulladékgazdálkodással foglalkozó céget is felkerestek. Gondot okoz azonban, hogy egyre több helyen van jelen a koronavírus, így nem tudnak munkát vállalni.

Hajas Péter arra is kitért, érdemes lenne egy konténert kihelyezni a településen, hogy azok, akik nem tudják megfizetni a szemét elszállítását, legális módon váljanak meg attól. Emellett az iskolásoknak is megmutatná a területet elrettentő példaként, hiszen a környezettudatosságra való nevelést már egészen gyermekkorban el kell kezdeni.

A szeméthalomban találunk több névvel ellátott postai levelet is, amelyeknek az egyik tulajdonosát fel is kerestük. Az illető azt mondta, nem tudja, hogyan került oda a levele. Ugyanakkor kifejtette, hogy örömmel benne lenne egy közös összefogásba, amely során a helyiek összeszednék a szemetet. A helyi lakos szerint érdemes lenne kamerákat kihelyezni a település több pontjára, de egy konténer vagy az évi többszöri lomtalanítás is megoldást jelentene.

Az egyik közfoglalkoztatott a problémával kapcsolatban elárulta, hiába szedik össze mindennap a hulladékot, másnapra megint ott lesz. Amennyiben a programban nem gyűjtik össze, akkor ott is maradna és még tovább halmozódna.

Moravcsik Ferenc, Ecseg polgármestere elmondta: az önkormányzat mindent megtesz a település tisztaságáért. Hetente van kommunális szemétszállítás, évente lomtalanítás és szemétszedés is.

Egyre csak gyűlik a szeméthalom

A Balassagyarmat határában fekvő Homoki szőlőkben hasonló a helyzet. Itt a hetvenes-nyolcvanas években vásároltak telkeket, jobbára lakótelepi családok. Növényt termesztettek, nagyon kelendő volt akkoriban a málna, többen pedig kis faházat emeltek. Aztán ennek a kornak vége szakadt, egyre kevesebbet jártak ki a földjükre, az ültetvények elsorvadtak. Ráadásul a környékbeli, alacsony szintű életkörülmények között lakó emberek rendszeresen követtek el birtokháborítást, lebontották a kerítést, szétszedték a faházakat. A fentebb említett rossz szándékú személyek telehordták szeméttel a mások területeit. Gumit égettek, köbméterszámra vitték ide a hulladékot. Most pedig a jogutódok pereskedhetnek a mások bűne miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában