az élet fája

2021.11.16. 17:27

Megyeszerte helyükre kerülnek az összefogást hirdető hárscsemeték

Hársfát ültetnek el a Nógrád megyei önkormányzatok és a rendőrség, amelyek mindegyike különleges helyet kap a településeken és egyfajta üzenetet is közvetít, de a környezettudatosság fontosságra is szeretnék felhívni a figyelmet.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A koronavírus elleni küzdelemre történő figyelemfelhívás céljából szűkebb hazánk minden településén az erdészet által javasolt, a helység természeti adottságainak megfelelő fajtájú facsemetét ültet november végéig a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködve az önkormányzatokkal. A kezdeményezés az Élet fája elnevezést kapta, amely során egy-egy hársfával gazdagodnak a városok és falvak.

Az első fát a rendőrség a Példakép tábor diákjaival ültette el Szécsényben még a nyáron. Bujákon is a helyére került a hársfa a közelmúltban.

– A faluközpontban, a településünk címermadara mellett ültettük el a fát. Nagyon jó ez a kezdeményezés, hiszen fontos számunkra a rendőrséggel való együttműködés, de a környezetünk védelme is elengedhetetlen. Mi egyébként is kiemelten figyelünk a környezetvédelemre és az energiatudatos életmódra. Az elmúlt években nagyon sok fát elültettünk, tavaly például negyven csemetét – mondta el portálunknak Borbély Gábor, a falu polgármestere.

A balassagyarmati ültetésen a Kiss Árpád Általános Iskola negyedik osztályos tanulói verses-énekes műsort is adtak | Fotó: L. B. / NMH

Nézsán az óvoda kertjében kapott helyet az élet fája. Styevó Gábor, a község polgármestere úgy fogalmazott, hogy azért az óvodát választották, mert nemrégiben a Magyar Falu Programnak köszönhetően az egyébként zsúfolt udvart kibővítették és azon a területen még nem volt fa.

– Fontos, hogy az óvoda kertjében legyen fa, amelyre az apróságok is nagy örömmel vigyáznak. A rendőrség akciója pedig nagyon jó, hiszen sikerült összekovácsolni a közösséget egy kis időre, ráadásul így hálánkat is kifejezhetjük azoknak az embereknek, akik a világjárvány ideje alatt a közt szolgálják – emelte ki a település vezetője.

Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere elárulta, hogy a napokban ők is elültették a hársfát, amely során az iskolások műsorral is kedveskedtek. A csemete a Fő út mellé került, ahol hamarosan egy kereszt is fel lesz állítva.

Pásztón is helyére került az Élet fája
Fotó: L. B. / NMH

– Úgy gondoljuk, hogy ez a kettő együtt az életet szimbolizálja. Minden olyan kezdeményezés fontos, amely színt hoz a település életébe, főleg ebben a vírusos időszakban, amikor ennyire el vagyunk zárva egymástól – hangsúlyozta Bodor Ernőné, aki bízik benne, hogy pár hónap múlva, amikor ránéznek a fára már csak az emlékezetükben fog élni, hogy ilyen világjárványt meg kellett élni.

Sándor József, Vizslás polgármestere kifejtette, hogy a templom mellett kapott helyet a fa. Azért ezt a helyszínt választották, mert nemsokára megújul a templom, így igazán szép környezetben nevelkedhet majd a csemete. A településen egyébként igen nagy hangsúlyt fektetnek a zöld övezet kialakítására, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy az elmúlt egy évben közel 80 darab fát ültettek el.

A polgármester hozzátette: ezen túlmenően a kezdeményezésnek egyfajta közösségépítő szerepe is van, hiszen a helyi családok mindig nagy örömmel csatlakoznak az ilyen jellegű programokhoz. Az egészséges életmódra és a környezettudatosságra való nevelést pedig már egészen gyermekkorban el kell kezdeni.

Balassagyarmaton a sportcsarnok és a műfüves sportpálya között kialakított ligetben ültették el az Élet fáját | Fotó: L. B. / NMH

Helyére került a hárscsemete Balassagyarmaton is

A nyugat-nógrádi járási székhelyen a Városi Sportcsarnok és a műfüves sportpálya között kialakított ligetben ültették el kedden Az élet fáját, egy hárscsemetét. Az eseményen dr. Somssich Gabriella dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány utalt vissza röviden az ültetéssorozat kezdeményezésére, majd Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere elmondta, bizonyára mindenkinek a családjában, vagy a szűkebb ismeretségi körében előfordult koronavírusos megbetegedés, tehát nincs olyan ember, aki ne látná, milyen hatásai vannak a mindennapi életünket nagymértékben befolyásoló kórnak. Balla Mihály országgyűlési képviselő pedig azt hangsúlyozta, a fa a magyarság motívumkincsének ősi, eredeti alapja. Az ültetésen a Kiss Árpád Általános Iskola negyedik osztályos tanulói adtak verses-énekes műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában