különleges látvány

2021.11.01. 11:23

Látványos előadást mutattak be Tesla életéről a Zenthe Ferenc Színházban

A Zenthe Színház – különösen, hogy már kamarateremmel is rendelkezik – saját produkcióból is gazdag kínálatot tud letenni a színházbarátok asztalára, de nem zárkózik el egy-egy vendégtársulat, -előadás meghívásától sem. Ezek sorából kiemelhető a Tesla című musical, amelynek megtekintése a vírusjárvány okozta korlátozások miatt éppen egy esztendőt késett az érdeklődők számára. De – s ez már mintegy megelőlegezett vélemény, előrebocsátott sommás minősítés – megérte kitartóan várakozni.

Csongrády Béla

Nikola Tesla kalandos és eredményekben gazdag életútja látványosan elevenedik meg

Forrás: Beküldött

Fotó: P.TOTH LASZLO

Az alábbi sorok írója mondandóját kénytelen egy őszinte vallomással kezdeni. Ugyanis – mint kiderült: többekkel egyetemben – sokáig azt hitte, hogy a Tesla egy márkanév, tekintve, hogy látott, hallgatott olyan rádiót, amelyre ez volt írva. A megvilágosodás után következő tévedés Tesla származására vonatkozott, mert nem csehként született, hanem szerbként, noha az Osztrák–Magyar Monarchia területén a horvátországi Smiljan nevű településen látta meg a napvilágot 1856-ban, s 1943-ban New Yorkban érte a halál. A két dátum közötti évtizedeket – mint a kutakodások rámutattak – csupa különleges, furcsa magánemberi tulajdonság birtokában élte át: például látomásai voltak.

Ennél lényegesen fontosabb azonban, hogy villamos- és gépészmérnökként, filozófusként nem kevesebb mint 146 szabadalom fűződött a nevéhez. Feltalálója volt többek között az automatikus szabályozású ívfénylámpának, a piromágneses generátornak, a végtelen energia vezeték nélküli továbbításának, megvalósítója a niagarai erőműnek. A legnagyobb vitát a váltóáram elsődlegességének hangsúlyozása váltotta ki, minthogy ezzel szembe került az egyenáramot preferáló híres amerikai kortársával, T. A. Edisonnal. Egyébiránt a köztük lévő feszültség az egyik meghatározó motívuma a darabnak, illetve az előadásnak.

E zseniális képességű, gyakran Arkhimédeszhez és Leonardo da Vincihez hasonlított tudós élete, munkássága jogosan mozgatta meg néhány kreatív alkotó – élükön Vona Tiborral – és a budapesti TBG Production menedzsmentjének fantáziáját azon irányba, hogy e témára fűzve hozzanak létre egy musicalshow-t. Annál is inkább, mert Nikola Tesla ezernyi szállal kötődött Magyarországhoz. Nagyívű karrierje Budapesten a Puskás-telefontársaságtól indult, legjobb barátja Szigeti Antal, kedvenc könyveinek egyike Jósika Miklós Abafi című történelmi regénye volt. A színpadi Tesla – mint fentebb írtuk – a minap eljutott Salgótarjánba is egy rendkívüli színházi élményt nyújtó este keretében.

Nikola Tesla kalandos és eredményekben gazdag életútja látványosan elevenedik meg
Fotó: Beküldött

A produkció ereje mindenekelőtt a látványvilágban rejlik, amely a Forward Productions gárdája révén jószerivel felhasználja napjaink minden lehetséges színpadtechnikai újdonságát. Hagyományos értelemben mindössze egy lépcsősor képezi a díszletet, de a LED-falak minden színhelyet – a magyar fővárost, Prágát, Párizst, New Yorkot, Chicagót – korhűen érzékeltetnek. A fényshow a Menüett Produkciós Iroda szakembereinek érdeme. A szövegkönyvet Egressy Zoltán írta, a dramaturgia Müller Péter Sziámi munkája.

A nem könnyen énekelhető, de igényes minőségű dalokat Sebestyén Áron jegyzi. Az előadás szerves részét képezi a Szabó Anikó által mozgósított huszonnégy kiváló táncművész alkalmasint akrobatikus ügyességet feltételező közreműködése, amely – egyebek közt – a bemutató egyértelműen nagy sikerét is indokolja.

Azonban a legfontosabb, leghatásosabb tényezőknek ezúttal is – mint minden alkalommal – a színművészek bizonyultak. A három legfontosabb szerepben a salgótarjániak a szécsényi származású Pesák Ádámot (Nikola Tesla), a remekül éneklő Janza Katát (Duka Tesla és Sarah Bernhardt), valamint Szabó Mátét (Szigeti Antal) láthatták, hallgathatták. A rendező Radó Denis remekül hangolja össze a látványelemeket az emberi érzelmeket kifejező színészi játékkal.

Újabb musicalt mutatnak be a jövő év elején

Mint Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója a nézőtéren ülve bejelentette: a budapesti TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla alkotóinak közreműködésével készült új előadása is eljut a nógrádi megyeszékhely közönségéhez. A Vadak Ura – The Covenant című családi musical a tervek szerint várhatóan februárban kerül itt színre. Az előadás témája indokolja, hogy stratégiai partnerként a Magyar Természettudományi Múzeum is vállalta az együttműködést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában