emlékek

2021.11.29. 14:49

Körbeutazta a világot a salgótarjáni nyugdíjas pedagógus házaspár

Gergely István nyugalmazott mérnöktanár aktív éveinek zömét két megyeszékhelyi tanintézetben, az egykori szakmunkásképzőben, illetve a Stromfeld Aurél szakközépiskolában töltötte. Felesége, Peteh Piroska pedig a bátonyterenyei Fáy András szakmunkásképzőben tanított.

Cs. B.

Peteh Piroska és Gergely István

Fotó: Beküldött

Miután párja már korábban – egy NDK-beli kiránduláson megkedvelte az utazásokat – ő maga is készségesen csatlakozott e nemes, hasznos szabadidő-eltöltési szokáshoz. Ennek megfelelően már jó ideje együtt járják a nagyvilág közelebbi és távolabbi országait. Az előbbiek egyikébe-másikába még autóval is eljutottak, de például Burmába, Jávára, Kambodzsába, Kínába, Vietnámba természetesen repülővel utaztak, kihasználva a minél kedvezőbb ajánlatokat.

2015 júliusában jártak Délkelet-Ázsiában, Bali szigetén, s az ottani élményeiket egy Gergely István által készített tízrészes videófilm-sorozatban – amelybe Peteh Piroska fotói is bekerültek – dolgozták fel. A filmeket – miután mindketten aktív tagjai a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesületnek – levetítették a közösség hetente rendezett összejövetelein is.

Peteh Piroska és Gergely István
Fotó: Beküldött

A minap – a vírusjárvány okozta kényszerszünet miatt – a kilencedik részt láthatták az érdeklődők. Mint a kommentált felvételekből kiderült, elsőként egy sólepárló folyamat sajátos mozzanatai jelentek meg a kivetítőn, aztán egy déli óceánpart, majd egy kikötő, egy vulkáni környezet, s végül, de nem utolsósorban két vízi palota látványában gyönyörködhettek a nézők. Talán az utóbbi képsorok voltak a legkülönlegesebbek. A sorozatból azonban még egy rész hátra van, s ezt minden bizonnyal még be is mutatják a klubtagoknak.

A házaspár sajnálja, hogy Malayzia kimaradt utazásaik sorából, aligha lesz már pótolható. Annál is kevésbé, mert a további terveiket nem kismértékben befolyásolja az egészségügyi helyzet. Jelenleg úgy tűnik, hogy ha utaznak is, csak kisebb távolságokra, hazánkhoz közelebbi térségekbe. Mindenesetre – bár az sincs úgymond a szomszédban – nagyon szeretnének eljutni Kazahsztánba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában