kézművesség

2021.11.29. 15:51

Javában készülnek az ünnepi díszek Endrefalva kézművesházában

Adventi dekorációktól kezdve a karácsonyi ajándéknak is megfelelő használati tárgyakig számos egyedi munka készül ezekben a napokban Endrefalva kézművesházában. A betlehemet is az itt serénykedő asszonyok hozzák létre. Alkotásaik megegyeznek abban, hogy a környezettudatosság jegyében készülnek, amire igyekeznek felhívni az ifjúság figyelmét is.

Fodor Orsolya

Berki Tünde hamarosan a község vásárában is árusítani fogja az ajándéktárgyakat

Forrás: A szerző felvétele

Már hetekkel ezelőtt, november elején elkezdték az adventi készülődést a település kézművesházában. Az ünnepekre díszbe öltöztetnek több fenyőfát, s a betlehemet is a napokban alkotják meg, majd a falu központjában, a főút mellett állítják fel. A nagy, látványos díszek mellett apró otthoni dekorációkat is szép számban készítenek a helyi asszonyok. Semmihez sem használnak műanyagot, mert a munkájuk során mindig szem előtt tartják a környezettudatosságot.

– Elsősorban papírral dolgozunk, amit először pálcává sodrunk, utána pedig egymásba fűzve számos dísz- és használati tárgy készülhet belőle. A gyorsabb haladás érdekében jelenleg hárman, munkamegosztásban dolgozunk a termékeken. Ha egy ember vinné végig a folyamatot a papírsodrástól a végső simításokig, sokkal időigényesebb lenne még egy angyaldísz elkészítése is – mondta Berki Tünde kézműves.

Hozzátette: az angyalok a papír és a fa alapanyagok mellett tésztát is tartalmaznak, mert a hajukat festett tarhonyaszemekből formázzák meg. Az alkotói kreativitás a kézműves területen igencsak szükséges ahhoz, hogy fejlődni tudjanak és minőségi különlegességekkel örvendeztessék meg a falu lakosságát és a vásárlókat.

Mint mondta, hamarosan vásárt is rendeznek a községben, aminek az a célja, hogy a helyiek olcsón juthassanak hozzá a termékekhez. Szalmatercsen, a termelői piacon is megmutatták már a tehetségüket az ősz folyamán, s meggyőződhettek róla, hogy az embereknek van igénye a minőségi, kézzel készült és egyedi portékák iránt.

– Nemcsak a dekorációk iránt érdeklődnek a vásárlók, hanem a fonott tálcák, kosarak és a különböző méretű tárolók iránt is nagy a kereslet, mert ezek akár ajándékként is megállják a helyüket – fejtette ki Berki Tünde, hozzátéve, hogy egyre többen ismerik különleges termékeiket.

Berki Tünde hamarosan a község vásárában is árusítani fogja az ajándéktárgyakat
Fotó: A szerző felvétele

A papírdekorációk és a használati tárgyak készítésének ötletgazdája Lernerné Németh Éva, a kézművesház vezetője. Először a világháló segítségével megtanulta a technikát, majd továbbadta tudását. Ma pedig már nem csak a helyiek ismerik a különleges termékeiket. A kiállítások és a vásárok gondoskodtak róla, hogy egy pillanatra se maradhasson munka nélkül a kézművesház.

– Az újrahasznosítás szerves részét képezi a tevékenységünknek. Alapanyagént leginkább az újságpapírral dolgozunk. A környezettudatosság és az alkotómunka is érdekli a fiatalokat, mert a helyi iskolások látogatásaikor már kiderült, fogékonyak a kézműves munkára. Még a fiúk is remek kézügyességgel büszkélkedhetnek – mondta a ház vezetője. Az adventi dekorációk mellett a község betlehemét is az ügyes kezű asszonyok alkották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában