következmények

2021.11.29. 06:50

Függőséget okoz a vény nélküli orrcseppek állandó használata

A reklámok hatása is közrejátszhat abban, hogy egyre jobban elterjedt az orrcseppek használata. A nógrádi szakemberek szerint, aki ezt túlzásba viszi, hosszú távon olyan káros következményekkel is számolhat, amelyeket már csak műtéti úton lehet helyrehozni.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Baranyai László balassagyarmati fül-orr-gégész szakorvos elmondta: sokan nem rendeltetésszerűen használják a recept nélkül kapható orrcseppeket.

– Sokan nem tudják, de a különböző, orvosi javaslat nélkül is hozzáférhető készítmények úgy vannak kitalálva, hogy az egyhetes nátha vagy a kéthetes felső légúti megbetegedés esetén segítsék az orrlégzést. Ezek a szerek nagyon gyorsan, adott esetben már fél perc alatt megszüntetik az orrdugulást. Érdemes tudni, hogy az orrnyálkahártya összeszűkítésével fejtik ki a hatásukat, ezáltal kevesebb váladék képződik – részletezte a szak­orvos.

Hangsúlyozta: hosszabb távon azonban, például allergia esetében vagy egyéb más elváltozásnál nem elegendő az orrspray, mert nem a megfelelő betegségre használja a páciens. A szinte azonnali hatás nem tart sokáig, ezért egy ördögi kör alakul ki sokaknál, pedig ha az egészségügyi gondokkal időben orvoshoz fordulnának az emberek, számos felesleges problémát kerülhetnének el.

A függőség azáltal alakul ki, hogy egy visszacsapási reakció keletkezik, amikor a gyors hatás megszűnik, ezért a legtöbben újra a szerhez nyúlnak, mígnem egyre csökkentebb hatásfokkal és rövidebb ideig örülhet a szerhasználó a tiszta légútnak. Azt, hogy újra és újra bedugul az orr a rendszeres orrspray-használat esetében, legtöbbször már nem a betegség okozza, hanem maga a gyógyszer, amit a páciens folyamatosan használ.

– A reklámok sokaknak azt sugallhatják, hogy a recept nélkül, könnyen hozzáférhető szerek allergia ellen is jók, de ez nem így van. Akad olyan betegem, aki ilyenből 24 óra alatt elhasznál egy üveggel, ami rengeteg. Ez hosszú távon – hónapokat értve ezalatt – olyan károsodást okoz az orrnyálkahártyában, hogy a kagylókon olyan duzzanat alakul ki, ami önmagában dugulást okoz, és később csak műtéti eljárással lehet tőle megszabadulni – hívta fel a figyelmet dr. Baranyai László.

Mint mondta, az a legjobb megoldás, ha orvosi segítséget kér mindenki, ha valamilyen egészségügyi problémája adódik. Csak egy szakember tudja megállapítani, mi az oka annak, hogy nem kap levegőt a beteg. Előfordulhat az is, hogy ­valakinek orrpolipja, orr­sövényferdülése vagy allergi­ája van. Ha a beteget ­látja az orvos, a tünetek alapján meg tudja állapítani, mi a ­teendő. Például olyan ­orrspray-t ad, ami allergiára ­való és hosszú távon használ­ható, esetleg kiegészítik ­valamilyen tablettával­ is, hogy meg­szűnjenek a panaszok.

Ha valaki megkapja a számára megfelelő orvosságot­, annak egész biztos nem lesz gyors hatása és napokig ­kellemetlenül érezheti magát a beteg, de ez elkerülhetetlen, ha korábban rászokott a vény nélküli szerekre.

Be kell tartani az előírásokat is

Dr. Koncz Ferenc bátonyterenyei gyógyszerész szerint óriási mennyiség fogy a gyors hatású, recept nélküli orrcseppekből.

– Figyelmeztetjük a vásárlókat arra, hogy mennyire káros lehet, ha valaki rendszeresen és nem az előírás szerint használja a nem vényköteles termékeket. Rendre megkérdezzük a beteget a tüneteiről, és ha allergiára vásárolná a megfázásra való szert, akkor ajánlunk egy célszerűbbet – fejtette ki a gyógyszerész. A szakember hozzátette, hogy már az is függőség, ha valaki csak úgy tud elaludni, ha lefekvés előtt belecseppent az orrába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában