Nool.hu podcast

2024.05.25. 06:55

Önkéntesség a hivatásuk: ezt kell tudni Nógrád civil lánglovagjairól (podcast)

Nógrád vármegye önkéntes tűzoltóit a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség fogja össze. Hogy hogyan is működnek, mi a céljuk, hogyan van lehetőségük fejleszteni felszereléseiket, mindezekről Szemerády Zoltánt kérdeztük.

Angyal Eszter

Nógrád vármegye önkéntes tűzoltóiról beszélgettünk Szemerády Zoltánnal (a képen balról a harmadik), mellette Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke

Forrás: Nool archívum

A Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség és annak tagszervezetei hosszú évek óta jelen vannak a vármegyében, többek között abból a célból, hogy a térség mentő-tűzvédelmét erősítsék, de természetesen a hagyományőrzésnek is fontos szerep jut. A szövetség jelenleg 36 tagszervezetet számlál, közülük a legtöbben aktív szerepet vállalnak mind tűzesetek, mind pedig műszaki mentések vagy viharkárok felszámolásában, természetesen szorosan együttműködve a hivatásos tűzoltókkal.

Talán kevesen tudják, hogy bár szinte bárki lehet önkéntes tűzoltó, azonban anélkül nem avatkozhat be egy-egy tűzesetnél vagy műszaki mentésnél, hogy ne végezné el legalább a nekik szóló alapfokú képzést, amin felül persze még további képzéseken is lehetőségük van tovább fejleszteni a tudásukat. 

A Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnökével, Szemerády Zoltánnal a szabadidejüket az emberek (vagy akár állatok) megmentésére áldozó önkéntes tűzoltók életéről, működéséről és céljairól is kérdeztük, emellett szó volt arról is, hogy hogyan csatlakozhat hozzájuk az, aki hasonló kedvet érez magában a segítésre, de Zoltán azt is elárulta, hogy égető szükség volna arra is, hogy akár egészen fiatalok is bekapcsolódjanak ebbe a körbe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában