méhészet

2021.11.24. 19:46

Főállású méhésznek készül a varsányi hivatal asztalosa

Lehoczki Dávid Varsány hivatalának asztalosaként dolgozik, mindig van valami tennivalója az önkormányzathoz tartozó intézményekben. Szabadidejében pedig tovább szorgoskodik, akár a tulajdonában lévő 133 méhcsalád.

Szenográdi Ferenc

Lehoczki Dávid közepesnek ítéli meg az idei mézhozamot

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A faluban született és itt élő Lehoczki Dávid egykor szakközépiskolai oktatója révén ismerkedett meg a méhészettel. Nemcsak asztalos szakmai ismereteket szerzett a balassagyarmati iskolában, de a méhészetet is megszerette. Szülőfalujában 2016-ban hozta létre méhészetét.

– Öt éve pergetek, de ezen a területen is mindig lehet újat tanulni. A kezdőknek azt javaslom, hogy mielőtt nekifognak, keressenek fel egy tapasztalt méhészt, s tanulják meg tőle a legfontosabb ismereteket – mondta Lehoczki Dávid, hozzátéve, hogy ő a vanyarci Kovács Lászlónál sajátította el a méhekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Arra is kitért, hogy jelenleg jövedelemkiegészítésként foglalkozik a méhekkel és a mézzel. Főállásban a varsányi hivatalban dolgozik asztalosként. Azonban úgy tervezi, hogy amint lehet, minden idejét a méhészetnek fogja szentelni.

A falu melletti külterületre 133 méhcsaládot telepített. Úgy vélekedett, egész embert követel az ezzel járó munka és gondoskodás. Megítélése szerint a meglévő állománya már megfelelő anyagi biztonságot teremthet számára, így csak a méhészetnek szentelheti mindennapjait.

Lehoczki Dávid közepesnek ítéli meg az idei mézhozamot
Fotó: Sz. F. / NMH

Lehoczki Dávid megítélése szerint az idei év közepes hozamot adott a méhészek számára. Az ország déli részén hideg idő uralkodott az akácvirágzás idején. Itt, északon viszont későn virágoztak a fák, ami kedvezőbb lehetőségeket teremtett a méhek számára.

A méhész elmondta, ő nem szállítja el a méheket legeltetni. A méhészete környékén akácos, napraforgó- és repceültetvény is található, ezekről kellő mennyiségű nektárt gyűjthetnek a méhek. Hozzátette, hogy a globális felmelegedés, a mostanában gyakori szeszélyes időjárás megnehezíti a méhek és a méhészek életét. Öt évvel ezelőtt, amikor kezdő volt, még kedvezőbbek voltak az időjárási feltételek.

Most ősszel a családok téliesítése, a szükséges élelem biztosítása a legfontosabb feladat. Mézet, szirupot és más különböző tápanyagokat biztosítanak télire a rovarok számára. A kaptár belsejét is leszűkítik ilyenkor, hogy a méheknek kisebb teret kelljen kifűteniük. Tavasszal az anya lepetézéséhez minimum 30 Celsius-fok szükséges, s ezt a hőt a méhek a saját testük melegével állítják elő a kaptárban.

Lehoczki Dávid minden felszereléssel rendelkezik, ami a méhészkedéshez szükséges. A mézet főleg a piacon értékesíti.

Véleménye szerint a méhészet életforma, olyan tevékenység, ami nyugodt, kiegyensúlyozott munkára tanítja az embert. – A méhek előtt nem lehet kapkodni, idegeskedni, mert azt észreveszik és olyankor támadnak. Viszont a szép, nyugodt bánásmódot meghálálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában