eladás

2021.11.11. 13:08

Értékesítik a nagy múlttal rendelkező, egykori salgótarjáni főiskola épületét

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőttre, amelyen egy napirendi pontot tárgyaltak. A képviselők egyhangúlag elfogadták azt a javaslatot, amely a Kistarján út 7. szám alatt található ingatlan értékesítésre történő kijelöléséről szólt.

G. K.

Salgótarján önkormányzata rendkívüli közgyűlés keretén belül jelentette be hogy sikerült értékesítenie a rég óta üresen álló, egykor a Pénzügyi és számviteli Főiskolának otthont adó ingatlanát

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Fekete Zsolt a rendkívüli ülésen röviden ismertette a határozati javaslatot.

– A Kistarján út 7. szám alatti ingatlan a törvény erejénél fogva 1991. április 19-én került az önkormányzat tulajdonába, míg az épület intézményi üzemeltetésben maradt. A közgyűlés döntésével 2013. augusztus 30-án a Salgó Vagyon Kft. vette át a felsőfokú intézmény üzemeltetését a Budapesti Gazdasági Főiskolától. Az ingatlankezelő elsősorban bérbeadás útján próbálta hasznosítani az épületet, azonban az oktatási céllal kialakított közel 3600 négyzetméter alapterületű ingatlan potenciális bérlőjét a mai napig nem sikerült felkutatni – mondta Fekete Zsolt.

Hozzátette: az épület északi szárnyának leválasztásával 2017-től 2020-ig ideglenes óvoda működött az ingatlanban. 2017-től a Salgó Basket Kft. ingyenes használatában van a tornaterem, míg az épületben kijelölt egyes helyiségeket 2019-től a helyi Dornyay Béla Múzeum használja térítésmentesen. A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság 2017-ben az épületet szükséggyógyintézet céljára jelölte ki. Az üresen álló ingatlan állagmegóvásához, őrzéséhez és területgondozásához felhasznált összegek fölöslegesen terhelik az önkormányzat költségvetését, hiszen az épület nem termel bevételt, továbbá a rendeltetéséből adódóan a bérbeadás útján történő hasznosítása az elmúlt években sikertelen volt. Az ingatlanon a legszükségesebb építészeti felújítási munkák, például a teljes körű tető-, és nyílászárócsere majdnem elérik az egymilliárd forintos beruházási költséget. Ezen tényekre tekintettel a Salgó Vagyon Kft. az épület értékesítés útján történő hasznosítását javasolja.

– A vagyontárgy forgalmi értéke értékbecslés alapján 641 millió 478 ezer forint. Az előterjesztés határozati javaslata tartalmazza a főiskola épületének értékesítésre történő kijelölését, nyílt pályáztatás útján az oktatási célú hasznosítású kötelezettség kikötésével, áfamentesen 641 millió 478 ezer forint induló vételáron. A pályázati felhívás alapján 10 évre szóló elidegenítési tilalom kerül az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzésébe, valamint az önkormányzat 100 millió forint összegű kötbérfizetési kötelezettséget ír elő arra az esetre, ha az oktatási célú hasznosításnak a vevő nem tesz eleget – fejtette ki Fekete Zsolt.

A határozati javaslatot a közgyűlés egyhangúlag, 12 igen mellett fogadta el.

Címkék#főiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában