fejlesztés

2021.11.09. 21:00

Előtetőket alakítanak ki az óvodai bejáratok fölé

Két fejlesztés kivitelezési munkálatai indulhatnak meg hamarosan Mohorán.

Hegedűs Henrik

Az óvodában a korábbi fejlesztések ellenére volt még hiányosság, így az előtetők kiépítésére az önkormányzat, a temető kerítésének felújítására, környezetének megszépítésére pedig a helyi katolikus egyházközség nyert el öt-öt millió forintos támogatást a Magyar Falu Programban.

Néhány évvel ezelőtt zajlott komoly mértékű energetikai korszerűsítés az óvoda épületében. A beruházás nélkülözhetetlen volt, hiszen a falu főutcáján található, hosszú évtizedekkel ezelőtt emelt ingatlan állapota egyre kevésbé felelt meg a kihívásoknak, a huszonegyedik század követelményeinek, arról nem is beszélve, hogy kezdtek az egekbe szökni a rezsiköltségek. A felújítás az épület csaknem minden részét érintette, teljesen modernizálták a fűtési rendszert, energiatakarékos gázkazánt szereltek be, kicserélték a nyílászárókat, szigeteléseket végeztek. Ám, akadtak még hiányosságok, amiket mindenképpen szeretett volna pótolni az önkormányzat. Így aztán kapóra jött a Magyar Falu Program pályázati lehetősége, és sikerült mintegy ötmillió forintot nyerniük.

– A bejáratok, illetve a folyosó felett eddig hiányzott az előtető, ami miatt a dolgozók és a szülők egyaránt panaszkodtak – mutatott rá a felújításra váró területre a helyszínen Gulyás Géza polgármester. – Esős időben, illetve télen nem kis kellemetlenséget okozott a gyermekeknek is, hogy itt nem volt fedett rész. A megkapott támogatásból a bejáratok fölé helyezünk tetőszerkezetet, illetve a tálalókonyha felé vezető szakaszt is befedjük, hasonlóképpen a raktárhelyiség ajtajánál szintén kialakítunk egy kis tetőt. Mindenképpen szeretnénk komfortosabbá tenni az intézményt, hiszen két csoportban immár negyven óvodást nevelünk a falak között, és a gyarapodó gyermeklétszám a jövőre nézve bizakodásra ad okot.

Az egyházi támogatások sorában a katolikus templommal szemközt található plébániára a közelmúltban két pályázaton is támogatást nyert el az egyházközség. A ház egyre jobban öregedett, megemelkedtek a fenntartási költségei, nem toldozgatásban-foldozgatásban gondolkodtak a mohoraiak, hanem mindenképpen jelentősebb átalakításokat szerettek volna elvégeztetni. Ezekből első körben a nyílászárókat cserélték ki, illetve a szakemberek elvégezték a fűtés korszerűsítését, amit a tetőszerkezet felújítása követett.

– Az utóbbi időben egyre több jelzés érkezett hozzánk is a hívek részéről, hogy a temető környezetét illene minél jobban rendbe tenni, és a kerítés állaga sem volt megfelelő. A helyzettel természetesen szembesültünk, és az egyházközséggel közösen végül arra jutottunk, hogy pályázatot nyújtunk be rá a Magyar Falu Programban. Szerencsére kedvező elbírálást kaptunk. Új köntösbe öltöztetjük a bejárati kapu környékét, kialakítunk egy szilárd, térkővel borított részt, míg a kerítés korszerűsítését vashálós szerkezettel oldjuk meg – tért ki a fejlesztés részleteire a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában