erdei kerékpárpálya

2021.11.10. 17:30

Elkészült az ország első erdei kerékpárpályája a Nyírjesben

Az Aktív Magyarország Program részeként az Országos Bringapark Program 2021 keretében ötvenszázalékos támogatási intenzitással, azaz ötmillió forint támogatás és ötmillió forint saját erő felhasználásával építették ki az ország első erdei kerékpárpályáját a Nyírjesben.

Lászlók Judit

A beruházás jól illeszkedik a helyi sport- és szabadidős fejlesztések sorába

Forrás: Beküldött

– A Nyírjes Trails elnevezésű, 3250 méter hosszú erdei egynyomos, azaz Single Trail kerékpáros pálya építése kézi és gépi erővel történt – mondta Schwanzer Mónika.

A pályázati referens hozzátette: – Ahol szükség volt rá, ott a nyomvonalon zúzott kővel stabilizálták a talajt. Ezenfelül ritmikus vonalvezetéssel, nagy sugarú kanyarokkal, hullámokkal, ugratókkal és döntött kanyarokkal alakították ki. Egy helyen esővízszikkasztót kellett kiépíteni, valamint a pálya tartozéka egy szervizoszlop rögzített szervizkészlettel.

Schwanzer Mónika kifejtette továbbá, hogy a kerékpárpálya kezdetét kapu jelzi, valamint a pálya nehézségére és a szükséges biztonsági tudnivalókra vonatkozó információk egy tájékoztató táblán olvashatók, a teljes park térképével együtt. Ezenkívül felhívták a gyalogos erdőjárók figyelmét is, ugyanis a bringapályára tilos gyalog bemenni.

A beruházás jól illeszkedik a helyi sport- és szabadidős fejlesztések sorába
Fotó: Beküldött

– A kialakított pályarendszer akár ötvenfős verseny lebonyolítására is alkalmas. A hétköznapi használat során egyszerre legfeljebb 50–70 kerékpáros tartózkodhat a pályán, amelyhez alapvető és haladóbb szintű hegyikerékpáros-ismeretek szükségesek: alap testtartás, egyensúly és biztos fékezési technika, illetve egyensúlyozás és súlypontáthelyezés, lelépőkön legurulás, biztos kanyar- és féktechnika; esetleg ugratási tudás és pályatapasztalat – fogalmazott a pályázati referens. Kitért arra is, hogy ez a beruházás remekül illeszkedik a helyi sport- és szabadidős fejlesztések sorába. A város önkormányzata ezzel egy sport- és szabadidő-komplexum első elemét valósította meg.

– A Nyírjes turisztikai központ fejlesztése című projekt részeként a Nyírjesi nagytó mellett látogatóközpont épül, amelynek földszintjén kerékpárosokat is kiszolgáló öltözőt és zuhanyzóval ellátott mosdót alakítanak ki. Továbbá vízi színpad, tematikus sétányok és játszóház is épül majd. Ez a projekt a jövő évben zárul, így a két fejlesztés a későbbiekben is erősíteni, támogatni tudja egymást – mondta Schwanzer Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában