szíverősítő

2021.11.02. 06:57

Egyre több Nógrád megyei fiatal kap kedvet a pálinka főzetéshez

Még mindig a hagyományos gyümölcsökből készült pálinkák a közkedveltek Nógrád megyében, így például gyakori alapanyag a szilva és a szőlő. Egyre több fiatal is kedvet kap a szíverősítő főzetéséhez.

Nagy Orsolya

A minőségi nedű selymes, nem kaparja a torkot, s beleszagolva a hozzáadott gyümölcsök illata is jól érezhető

Forrás: MW

Fotó: Illusztráció

Elkezdődött a pálinkaszezon, melynek népszerűsége továbbra is töretlen szűkebb hazánkban. Balázs Attila pásztói pálinkafőző mester elmondta, hogy idén a szélsőséges időjárás miatt többféle gyümölcsből – így a szilvából is – kevesebb termett, mint az előző években. Sokan kedvelik azonban a körtéből és a szőlőből készült szíverősítőt is. Utóbbiból különösképpen szeretik az irsait, amelynek nemcsak az íze, de az illata is intenzív. Emellett sokan készíttetnek vegyes gyümölcsből is pálinkát, de akadnak, akik a kuriózumokat – sütőtök, banán – kedvelik inkább. Közkedvelt továbbá a borzagból készült ital is, amelynek megyénkben nagy hagyománya van, ugyanakkor nehéz munkaerőt találni a gyümölcs leszedésére.

A főzőmester azt is elárulta, hogy mi a jó pálinka titka. – Amennyiben valaki rossz pálinkát kap, mindig a főzdésre fogja, pedig sok tényező – a gyümölcs minőségétől a cefrézésig – számít. A legnagyobb hibát ott követik el, hogy rosszul készítik elő a gyümölcsöket a főzésbe. Mi mindig elmondjuk, hogy mit hogyan kéne csinálni, és többnyire megfogadják a tanácsainkat. A jó pálinka selymes, nem kaparja a torkot, s a gyümölcs illata érződik rajta – ismertette Balázs Attila.

Hozzátette: a pálinkafőzetés nagy népszerűségnek örvend, már a huszonévesek is összeszedik otthon a gyümölcsöt és elviszik a mesterhez. A főzőmester arra is kitért, hogy jövőre feltehetően országosan emelkedni fog majd a főzetés ára, hiszen drágul az előállítás is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány a bérfőzdéket nem veszélyeztette, sőt sokaknak jóval több idejük volt pálinkát főzetni. A kereskedelmi főzés azonban majdnem megállt, hiszen egy időre a vendéglátóegységek kénytelenek voltak bezárni.

A salgótarjáni Fodor László minden évben szép számmal vásárol gyümölcsöt, amiből cefrét csinál, majd kifőzeti azt. Mint mondta, idén szilvát főzetett, de a birsalmát is szereti. A népszerű italt úgy tárolja, hogy az adott gyümölcsből mindig tesz az üveg aljára is, hogy az még ízletesebb legyen.

Idén is változtak a pálinkafőzés szabályai. A magánfőző személyes fogyasztásra maga állítja elő a párlatot saját gyümölcsből, és legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját pálinkafőzőt használhat.

Adómentessé vált a magánfőzés

Újdonság idén, hogy a magánfőzés adómentessé vált, a főzhető mennyiség – 86 liter – nem változott. Ezzel megszűnik a párlatadójegy is. A bérfőzetéssel szeszfőzdében előállított pálinka után a bérfőzetőnek 2021-től évente 50 liter mennyiségig nem kell adót fizetnie, míg az ezt meghaladó mennyiségre az adó hektoliterenként 333 ezer 385 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában