tüzelő

2021.11.12. 17:30

Egyre kevesebb kárt okoznak a fatolvajok Nógrád megyében

Szinte október végéig kegyes volt hozzánk az időjárás, és kellemes napsütésnek örülhettünk. Az utóbbi napokban azonban egyre több házon füstöl a kémény. A tüzelőt nem mindenki szerzi be legális úton, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre kevesebb kárt okoznak a fatolvajok.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Harmos Krisztián, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nógrádi tájegységének vezetője arról tájékoztatott, hogy a megye erdőterületeinek jelentős részén jellemző a fák illegális kitermelése és eltulajdonítása. A falopásos esetek nem egyenletesen oszlanak el ezeken a területeken: számos olyan gócpont ismert, ahol hosszú idő óta jellemző és állandósult ez a tevékenység.

– A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdőkben az utóbbi években egyértelműen csökkent az esetek száma és az eltulajdonított famennyiség is – fogalmazott Harmos Krisztián, hozzátéve: – Több mint két évtizedes tapasztalataink azt mutatják, hogy egyes területeken a saját, valamint a kereskedelmi célra történő falopás is elő szokott fordulni, és változó mennyiségben, de szinte állandó jelleggel. Ezeken a helyeken mind a tulajdonosok és vagyonkezelők, mind a rendőrség részéről tetemes idő- és költségráfordítást igényel a tevékenység visszaszorítása. Ráadásul a falopások nemcsak anyagi kárt okoznak, hanem az erdők különböző funkcióinak – úgymint a biológiai sokféleség megőrzése, továbbá a talaj- és klímavédelem – működését is hátrányosan érintik. Az erdőgazdálkodók és a természetvédelmi kezelők több évtizednyi munkája mehet tönkre egy-egy falopással érintett helyszínen!

A tájegységvezető kiemelte: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mind természetvédelmi kezelőként, mind erdőgazdálkodóként érdekelt a falopások visszaszorításában. A védekezés rendszeres területi jelenléttel, a többi erdőgazdálkodóval és a rendőrséggel szorosan együttműködve lehet hatékony. A tettenérések, illetve a sikeres nyomozások eredményei a megfelelő szankciókkal együtt alkalmasak az említett illegális tevékenység visszaszorítására.

– Az Ipoly Erdő Zrt. teljes működési területén, az állami erdőterületeken évről évre jelentős csökkenést tapasztalnak munkatársaink a falopások tekintetében. A fűtési szezon kezdetén elvétve előfordul, hogy az illegális tevékenység összetéveszthetetlen nyomaival találkoznak az erdőn, ám tettenérés, nagyobb mértékű eltulajdonítás idén még nem volt – tájékoztatott Osztrozics Dóra, a társaság szóvivője.

– A fatolvajok jellemzően nem a készleteket bontják meg, főleg a lábon álló, élő állományt vágják ki. Ez amellett, hogy vagyoni kárt okoz, kíméletlen természetkárosítás is. A téma kapcsán megkerülhetetlen, hogy megemlítsük a szociális tűzifaprogramot, hiszen ennek köszönhetően minden évben egyre több rászoruló jut hozzá ingyen a kályhábavalóhoz.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: ahogyan minden lopás, úgy a fa eltulajdonítása esetén is 50 ezer forint az értékhatár. Amennyiben a lopás erdőterületről történik, és az azzal okozott kár nem haladja meg az említett összeget, abban az esetben is bűncselekménynek minősül az elkövetés, mivel ez a lopás egyik minősített esete. A fatolvaj a vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Őrszolgálat is óvhatná az erdőket

Az illegális fakitermelés formái Magyarországon, így természetesen Nógrád megyében is jelen vannak, és főként a magángazdaságoknak jelentenek problémát – mondta Tóth Tamás erdőmérnök.

– A gazdaságok szolgáltatta adatok alapján több mint 85 ezer hektár erdőterületet károsít évente hazánkban az illegális fakitermelés és a falopás, amellyel összesen hárommilliárd forintot meghaladó kár keletkezik. A fűtési szezon kezdetével nagyobb mértékben elindul a „megélhetési falopás”, amellyel a falvak környéki erdők tulajdonosait károsítják meg. Az erdészek és rendőrök utóbbi években megszervezett közös ellenőrzéseinek köszönhetően némileg csökkent az elkövetések száma, de továbbra is jelentős mértékű. Megoldásként egy külső finanszírozásból megvalósuló őrszolgálat felállítása lenne a célravezető, mert a magán erdőgazdálkodók szakember és főképpen forráshiánnyal küzdenek.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában