szezon

2021.11.18. 06:50

Burgonyát és hagymát visznek nagyobb mennyiségben a salgótarjáni piacról

A szezonális gyümölcsöket, a körtét, az almát és a szőlőt keresik elsősorban a vásárlók a salgótarjáni piacon és a zöldségesekben. A télálló burgonyából és a vöröshagymából nagyobb tételt is bespájzolnak az emberek, de egyre többen keresik a déligyümölcsöket is.

Gulyás Edina

Fotó: Hegedus Mark

Nagy a sürgés forgás a vásárcsarnokban, azonban nem a vásárlók rohamozzák az árusokat, a felújításon dolgozó munkások serénykednek a kíváncsi szemek elől jól elzárt területen. Ezáltal az árusítóhelyek lecsökkentek, kisebb területen kínálják portékáikat a kofák. Többen panaszkodnak is a munkálatokkal járó következményekre, és a tájékoztatás hiányára.

– A szezonra jellemző gyümölcsöket, almát, szőlőt és körtét vesznek elsősorban a vásárlók, de a mandarin és a narancs is megjelent már a kínálatban. A leveszöldségeket és a karfiolt is keresik, továbbá a savanyúsághoz való alapanyagokat. A gyalult káposzta, valamint a csalamádéba kerülő paprika, répa és más finomság szintén keresett ebben az időszakban – sorolja az egyik kereskedő, aki arra is kitér: – Már kapható télálló burgonya is, ezt is sokan viszik, leginkább az öt kilós kiszerelés fogy.

Mint mondta, heti két alkalommal hoznak friss árut, nyáron ettől gyakrabban, mert akkor gyorsabban romlik. Az eladó arra is kitért: sajnos a piac felújítása rányomta a bélyegét a forgalomra is, kevesebben látogatják a vásárcsarnokot. Talán sokan nem is tudnak arról, hogy a munkálatok ellenére is várják a vásárlókat.

Egy másik eladó arra panaszkodott, hogy a nagyobb üzletek is sok vevőt elcsábítanak, ami jelentős kiesés számukra. Szinte csak küszködnek a kereskedők és abban bíznak, hogy a felújítást követően visszatérnek az emberek a piacra.

– Az őszi szezonban a sütőtök, a gesztenye nagy sláger, ezen kívül természetesen az almát, a körtét és a szőlőt viszik leginkább – tájékoztatott Zombori László, a posta mögötti zöldséges tulajdonosa, aki azt is elmondta: – A déli gyümölcsöket is keresik a hidegebb hónapokban, a mandarint, a narancsot és a citromot, de akik természetes módon tesznek az egészségükért, azoknak gyömbér is kerül a kosarukba.

Mint mondta, a télálló burgonya 15 kilogrammos, a vöröshagyma 10 kilós kiszerelésben is kapható, ezekből több zsákkal is megvesznek egyszerre a vásárlók. December az év legkiemelkedőbb időszaka, az ünnepeket megelőzően mogyorót és különlegességeket is keresnek a boltba betérők. Kínálnak pomelót, gránátalmát, királydatolyát és aszalt gyümölcsöket, sőt újdonságként, már szaloncukrot is. A bejglihez szükséges dióbelet és mákot sokan már most beszerzik, ugyanis ünnepek előtt megemelkedik ezek ára.

Az árak a tavalyihoz hasonlóan alakulnak

A piaci árak nagyjából megegyeznek a tavalyival. A burgonya kilójáért a legtöbb helyen 250 forintot kérnek, ugyanennyi a vöröshagyma is. A karfiol 350-et kóstál. Almából többfélét is kínálnak, az Idared fogy leginkább, de a lédús Jonagold és a Golden is kelendő. Mindhárom kilókénti ára jellemzően 399 forint, de a kisebb szemű gyümölcsöt már 300-ért is odaadják. A kék szilva lassan kifut, de 850 forintért még kapható. A szezonális mandarinért 800 forintot kérnek. A magyar szőlőt 500-600 forintért lehet megvásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában