méhészet

2021.11.23. 16:35

A méhészet rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket a nagykeresztúri méhész

A méhek világával ismerkedhetett meg az a több mint harminc érdeklődő, akik ellátogattak kedden a helyi művelődési házba Babka Tivadar nagykeresztúri őstermelő előadására.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A programot a Barangolás a Belső-Cserhát és a Karancs völgy településein című projekten belül rendezték meg. Kakukné Skuta Orsolya, a projekt szakmai vezetője elmondta: a pályázat megvalósításához közel hetven millió forint áll rendelkezésre, abban tizenhat nógrádi település vesz részt.

– A kiírás célja a helyi identitás erősítése, a közösségek összekovácsolása, amit 147 rendezvény megszervezésével kívánunk elérni. A járványhelyzet miatt korábban kénytelenek voltunk szüneteltetni a megvalósítást, ami a 2022 márciusában záruló projekt esetében még ennek ellenére is jelenleg közel kilencven százalékra tehető – mondta Kakukné Skuta Orsolya.

Hozzátette: a falunapok, a családi programok, a film- és könyvklubok, kiállítások vagy épp szüreti mulatságok is megtalálhatók voltak az események sorában, akárcsak egy hét alkalmas vállalkozói fórum is.

Ennek második állomása volt a mátraverebélyi előadás, amikor Babka Tivadar a méhészet rejtelmeibe kalauzolta az érdeklődőket. Mint az őstermelő kifejtette: a mezőgazdaság e különleges ágazatával 1988 óta foglalkozik. Kezdetben csak egy kaptárnyi méhével dolgozott, azonban napjainkra már 90-100 családnál is többre rúg az állománya. A nagykeresztúri méhész egy film, illetve eszközök segítségével szemléltette a méhészethez kapcsolódó teendőket, továbbá mesélt a szakma szépségeiről és buktatóiról egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában