Ritka autócsodák

2021.10.17. 11:23

Veterán autóritkaságokat csodálhattak meg a Porschék szerelmesei Horpácson

Különleges veterán autók lepték el szombaton délelőtt a faluház udvarát. A Porsche Club Pannonia ezúttal Nógrád megye kacskaringós útjain szervezte meg hagyományos, Tíz Torony elnevezésű túráját.

H. H.

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Fél tizenegy tájban gördültek le Borsosberény felől érkezve a faluba a német gépjárműipar legendás termékei, majd hurkot téve a település központjában, egy mellékutcába gurultak, ahol egy úgynevezett speciál pontossági feladat várt a sofőrökre, ami beleszámított a túra versenyébe. Rágyorsítás, fékezés, majd újra rágyorsítás, ezt kellett teljesíteniük az egyes mérőpontok között, a mintegy kétszáz méter hosszú aszfaltcsíkon. Ezután hajtottak át a faluházhoz, ahol már az érdeklődők is vizslató szemekkel bámulták a negyven-ötven esztendős veterán csodákat.

Itt találkoztunk az esemény főszervezőjével, Kaszás Istvánnal. A Porsche Club Pannonia alelnöke elmondta, jelenleg harminckét autót vonultat fel a tábor, ezekkel a járművekkel barangolják be együtt hazánkat. A legidősebb kocsi már hat évtizede gördült le a stuttgarti gyár szalagjáról, de még mindig vígan rója az utakat. A Tíz Torony Túra ezúttal Vácról indult, Horpács után érintették Balassagyarmaton a Palóc Múzeumot, majd Szécsény és Hollókő érintésével Garábra futott be a csapat, végül Kistarcsán keresztül tértek vissza a fővárosba. A kétszázhúsz kilométeres kör során beiktattak átlagtartó szakaszokat is. Az előre kijelölt pontokon a műemlék épületek „tornyait” kellett megfotózniuk, illetve a múzeumokban és a kiállítóhelyeken összesen hat pecsétet szereztek be a régi autók szenvedélyes szerelmesei. Az alelnök hozzátette, nagyon fontosnak tartják, hogy minél szélesebb körben megismertessék az emberekkel becses ritkaságaikat.

Horpácson a társaság röpke órát töltött, de ez éppen elég volt arra, hogy Mikszáth Kálmán kedves falujának apraja-nagyja ott kíváncsiskodjon a kereklámpás Porschék között, főleg a gyerekek körében örvendtek a járgányok nagy népszerűségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában