iskolapadban

2021.10.07. 21:12

Újabb két Nyugat-nógrádi iskola gazdagodott fejlesztésekkel

A Balassagyarmati Tankerületi Központ saját költségvetésből, 52 millió forintból létesített rekortán pályát a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola udvarán. A Magyar Falu Program nyertes pályázatának köszönhetően pedig a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola őrhalmi telephelyén 22,8 millió forintból cserélték ki a nyílászárókat. A beruházásokat csütörtökön ünnepélyesen is átadták.

L. J.

Szép látványt nyújt az őrhalmi iskola tornaterme

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A Szabó Lőrinc Általános Iskolában megtartott átadó ünnepségen Bacsúr Szilvia, intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket. Majd Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ vezetője mondott beszédet.

A tankerület igazgatójaként fontosnak tartom, hogy a felnövekvő generációk számára az oktatás színvonalának emelése mellet egyre több sportolási lehetőséget és ehhez egyre jobb minőségű feltételeket teremtsünk intézményeinkben – mondta Nagyné Barna Orsolya. Hozzátette: – Az 52 millió forintos beruházás a tankerület saját költségvetéséből valósult meg. A hússzor negyven méteres rugalmas pályán sok sportág kipróbálható és művelhető. A kivitelezéshez hozzá tartozott két kézilabdakapu beépítése is. A sportpálya megóvása érdekében a jövőben egy négy méter magas kerítést építünk majd a létesítmény köré.

A Szabó Lőrinc Általános Iskola új pályát kapott
Fotó: L.B. / NMH

A tankerület vezetője kitért arra is, hogy az intézményben emellett a meglévő kazánház korszerűsítése is zajlik. A beruházás összköltsége 43 millió forint és várhatóan még októberben elkészül.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédében kiemelte, hogy a Balassagyarmati Tankerületi Központ az elmúlt időszakban 3,3 milliárd forint támogatást kapott infrastrukturális fejlesztésekre, illetve 200 millió forint értékben szakmai fejlesztés is megvalósult. Balla Mihály országgyűlési képviselő pedig a térségben zajló sporttal kapcsolatos fejlesztésekről is szólt, hangsúlyozva ezek, illetve a mozgás fontosságát. Az eseményt a tanulók sportbemutatójával zárták.

Nem sokkal később vette kezdetét a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola őrhalmi telephelyén zajló átadó ünnepség. Zsupin-Vincze Mónika intézményvezető-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem csak esztétikailag, de egyben komfortérzetben is hozzájárul majd az iskolát használók munkavégzéséhez.

Ezt követőn Nagyné Barna Orsolya elmondta, hogy a Balassagyarmati Tankerületi Központ sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban és jelenleg öt beruházást valósít meg összesen 156 millió forint értékben.

Szép látványt nyújt az őrhalmi iskola tornaterme
Fotó: L.B. / NMH

Az őrhalmi intézmény felújítására 22,8 millió forint támogatást nyertünk el. A beruházás során 160 négyzetméternyi területen cserélték ki a régi nyílászárókat újakra. Ennek következtében megszűnt a kellemetlen külső zajok beszűrődése, ami különösen a tanórákon fontos. Hosszútávon pedig jelentős energiamegtakarítást jelent az iskolának – fogalmazott a tankerület igazgatója.

Hajnal Gabriella ezen az eseményen főként azt hangsúlyozta, hogy kilencszáz intézmény újult meg az elmúlt években több 350 milliárd forintból. Emellett szót ejtett az iskola esetleges informatika, robotika irányú lehetőségének fejlesztéséről is. Balla Mihály szintén a kistelepülésen lévő iskolák fejlesztésének fontosságáról beszélt. Az átadó ünnepséget a tanulók műsorával zárták.

Folyamatosak a fejlesztések

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a Szabó Lőrinc Általános Iskolában az emelt matematika oktatáshoz a jövőben társulni fog az emelt szintű informatika, robotika oktatás is. Az intézményben már előkészítették az új irányt és folyamatosan azon dolgoznak, hogy ez is magas szinten valósuljon meg. Mint mondta tavaly már kialakításra került az informatikaterem, ahol a tanulók kipróbálhatják a 3D-nyomtatót, valamint nagy sikerrel használják a robotokat is. A Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola őrhalmi telephelyén 2018-ban ötmillió forintból elvégezték a magastető javítási munkálatait, míg tavaly a lapostető vízszigetelését újították fel kétmillió forintból. Továbbá az őrhalmi diákok idén augusztusban is kaptak ingyenes tanszercsomagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában