segítség mindenkinek

2021.10.11. 20:00

Segítők gondoskodnak az idős emberekről Varsányban

– Az idős korosztály legsúlyosabb keresztje a magány, ami a fizikálisan leromlott idős embereket érinti leginkább – vélekedett Szépné Bárány Tímea családsegítő szakember.

Sz. F.

Szépné Bárány Tímea és Galbács Veronika családsegítő szakemberek

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A szakember hozzátette: – Ők nem tudnak társaságba menni, ezért kénytelenek otthon, egyedül, a négy fal között élni az életüket. Kitért a családsegítők legfontosabb küldetésére is. – Az a fő célunk, hogy ezeknél az embereknél feloldjuk a magányosságot, s szeretetet, emberséget, barátságot vigyünk az idősek házába.

Szépné Bárány Tímea és Galbács Veronika családsegítő szakemberek
Fotó: Sz. F. / NMH

Varsányban három családsegítő 24 egyedülálló idős ember életét könnyíti meg. Szépné Bárány Tímea úgy vélekedett, hogy munkájuk igen sokrétű, de az emberi kapcsolatok kialakítása a feladataik leglényegesebb eleme. Társa, Galbács Veronika a mindennapi teendőket sorolta: – Bevásárolunk, konzultálunk az orvossal, a gyógyszerek feliratását, kiváltását intézzük, sőt, szükség esetén a lakást is rendbe tesszük, s ha kell, az idősek testi gondozásában is részt veszünk.

Ami az étkezést illeti, az igénylők részére az önkormányzat konyhájáról szállítják ki az ebédet. Galbács Veronika kitért arra is, hogy több idős ember a falu sorsa, mindennapjai iránt is érdeklődik, s ők arról is szívesen tájékoztatják őket. A községben mindezek mellett idősek nappali ellátását biztosító klub is található, amely egyfajta közösségi életet biztosít az azt igénybe vevők számára. Igaz, hogy a járványhelyzet miatt egy ideig nem működött a szolgáltatás. Emellett a nyári hónapokban sokan dolgoztak a kertjükben, nem értek rá. Viszont miután beköszöntött a hűvösebb, őszi idő, újra benépesült a klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában