otthon

2021.10.22. 10:57

Salgótarjáni bérlakásokat adnak el és kolóniákat bontatnak le

Mintegy félszáz önkormányzati bérlakás sorsáról dönt október végi ülésén Salgótarján közgyűlése.

K. I.

Forrás: Google Street View

A 3100.hu cikke szerint a Salgó Vagyon Kft. napirendre tűzött előterjesztése szerint Somlyóbányán négy épület 14 lakását bontanák le, míg a Zöldfa úton 35 lakást eladnának, 228 és 288 ezer forint közötti minimális vételáron. A Salgó Vagyon Kft. előterjesztése szerint a hosszú ideig tartott kilakoltatási procedúra alatt hatalmas összegű közműtartozások keletkeztek, ami miatt a szolgáltatók a mérőórákat leszerelték. A lakásokat a volt bérlők teljesen lelakták, olyan műszaki állapotba kerültek, hogy azok felújítása gazdaságtalan lett volna, így a befalazás volt az egyetlen megoldás az önkényes lakásfoglalók beköltözése ellen.

A zagyvapálfalvai Zöldfa út mindkét oldalán az 1970-es évek közepén épültek fel a függőfolyosós, ötszintes lakóépületek. Az állami beruházásból felhúzott lakóépületeket bérlakásként hasznosították. Társasházzá nyilvánításukkal megnyílt az elidegenítés lehetősége, ezzel a tulajdonos önkormányzat – mint eladó – élt is. Mostanra a nyolc épülettömbben összesen 39 lakás maradt az önkormányzat tulajdonában.

A fajlagos piaci értéket négyzetméterenként 15 ezer forintban határozták meg, de a helyi rendelet lehetőséget ad arra, hogy ennek 40 százaléka legyen a minimális vételár. Így a tervezet szerint a 38 és 48 négyzetméter alapterület közötti lakásokat 228 és 288 ezer forint közötti minimális vételáron hirdetnék meg.

Somlyóbányán a négy érintett ingatlan teteje részben megsemmisült, az állagromlás pedig olyan mértékű, hogy környezetükre is veszélyesek az épületek. Felújításuk nem lenne gazdaságos, a bontás 16 millió forintba kerülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában