sport

2021.10.16. 11:26

Modern tornaszobák fogadják a nógrádi diákokat a testnevelésórákon

Két vidéki iskola tornaszobája is megújult a szünidő alatt és már csak az eszközbeszerzés van hátra, hogy teljes felszereltség mellett sportolhassanak a tanulók. A kis létszámmal működő intézményekben is lehetőséget kapnak a diákok, hogy számos területen – többek között a sportban is – megmutathassák tehetségüket.

Fodor Orsolya

A terem rossz idő esetén is biztosítja a testnevelésóra alapvető feltételeit, és iskolai rendezvények tartására is megfelel

Egy pályázat jóvoltából a nyár folyamán megújult a magyargéci Gárdonyi Géza Általános Iskola tornaszobája, amely így a rossz idő esetén teljeskörűen biztosítja a gyermekek számára a testnevelésóra alapvető feltételeit.

– A szakemberek a szünidő alatt kifestették a terem falait, mennyezetét, új padlót fektettek le és a világítótesteket is korszerűbbre cserélték. Így a 84 diák megfelelő körülmények között töltheti el a tornaórát. A felújított helyiségbe egyszerre csak egy osztály fér el, ezért az összevont testnevelésórákat a szabadban tudjuk megoldani – fejtette ki Velki Róbertné intézményvezető.

Mint mondta, alacsony a diáklétszám, és az elmúlt évek alatt ebben nem történt változás. Nemcsak Magyargéc küzd azzal, hogy egyre kevesebb a tanuló: Sóshartyánban már kizárólag alsó tagozaton tanulhatnak a nebulók. Tavaly érkeztek onnan először a gyermekek a magyargéci ötödik évfolyamra, a hetedikesek és nyolcadikosok még az iskolájukban fejezhetik be a tanulmányaikat.

A terem rossz idő esetén is biztosítja a testnevelésóra alapvető feltételeit, és iskolai rendezvények tartására is megfelel | NMH/ F. O.

– A településünkről sok gyereket szécsényi iskolába íratnak be a szüleik, mert jellemző, hogy a munkahelyükhöz közelebbi intézményt részesítik előnyben, nem pedig azt, ami a lakóhelyükön van. Már az óvodaválasztásnál is megfigyelhető ugyanez a tendencia. A mostani első évfolyamon csupán kilenc a tanulók létszáma, közülük pedig ketten érkeznek mindennap más településről. A fő tantárgyakat külön tanulják az adott évfolyamok, de a készségtárgyakat már összevont formában tartják meg a pedagógusok – mondta Velki Róbertné.

Hasonló tornatermi felújításról számolt be Kovács Csilla is, az endrefalvai Móra Ferenc Általános Iskola igazgatóhelyettese. Bár a termet már befejezték, az eszközök beszerzése még hátravan. A tervek szerint még az ősz folyamán megérkeznek a kellékek, így a tanulók teljes felszereltség mellett sportolhatnak majd a testnevelésórákon.

– A terem arra is alkalmas, hogy iskolai rendezvényt tartsunk benne. A járványügyi óvintézkedéseink miatt csak az alsó vagy a felső tagozat fér el egyszerre, mert így tudjuk kiküszöbölni a zsúfoltságot. Jelenleg százhuszonnyolc tanulója van az iskolánknak, akiknek a nagy többsége hátrányos helyzetű családból származik – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Kiemelte: a sport és a mozgásos tevékenységek fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében, például vannak olyan tanulók, akik rendszeresen Szécsénybe járnak focizni, és a szakemberek elmondása szerint van hozzá tehetségük. A táncoktatásra is van igény az intézményben, a felső tagozatosok is örömmel készülnek az iskolai előadásokra valamilyen koreográfiával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában