emlék

2021.10.10. 16:16

Megemlékeztek Dejtár neves személyiségeiről

Több helyszínen emlékeztek meg szombaton a községhez kötődő, országosan ismert személyiségekről.

H. H.

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az eseménysorozat első állomásán a településen élt Luspay Kálmán egykori kántortanító emléktábláját avatták fel a katolikus templom falán, majd a szentmise keretében a hősi halált halt Bacsa Sándor, valamint Gallai Antal és felesége előtt tisztelgett az utókor.

Ezt követően a tájházban Máthé György esperes-plébános szentelte meg a 140 esztendővel ezelőtt született Luspay Kálmán emlékszobáját. A néhai pedagógus 1918-tól haláláig szolgált Dejtáron, és napi munkája mellett rendszeresen szerzett egyházi témájú és hazafias tartalmú zeneműveket, énekeket. Többek között ő írta 1921-ben az Imádkozzunk a hazáért című dalt és rengeteg helybéli, zenélni tanuló fiatallal foglalkozott. Smitnya Sándor polgármester elmondta, már két évvel ezelőtt kialakították ezt az ízlésesen berendezett szobát, de a járványhelyzet miatt csúszott a hivatalos megszentelése, amely most, a kerek évfordulón történhetett meg.

Fotó: L. B. / NMH

Zárásként a tisztelgők átsétáltak a közeli temetőbe, ahol felavatták a kántortanító felújított síremlékét. A megemlékezés egyes pontjain Lőrincz Sarolta Aranka népdalénekes előadásában csendültek fel Luspay Kálmán szerzeményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában